perjantai, 17 toukokuun

Ulvilan kaupunki on päättänyt kääntää laskussa olevan väestökehityksen suunnan ja panostaa täysillä tonttien markkinointiin.

Ulvilasta saa tänä vuonna tontin eurolla. Alennus on huikea, sillä normaalisti tontti samalla alueella Mynsterissä maksaa jopa 15 000 euroa.

Vaikka euron tontti -kampanjoista on saatu hyviä kokemuksia Suomessa, ei satakuntalainen Ulvila halua jättää markkinointia yhden kortin varaan. Hihasta on vedetty toinenkin ässä.

– Laitamme automaatiokaupungin teemalla mukaan vielä robottiruohonleikkurin tai -imurin. Tähän ei ole mitään jekkua haudattuna. Haluamme vain saada piristystä rakentamiseen, Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka kertoo.

Ulvilan elinkeinoelämän ydin on automaatio- ja robotiikka-alalla. Työpaikkoja on kaupunginjohtajan mukaan hyvin tarjolla. Myös vieressä olevaan keskuskaupunki Poriin on lyhyt matka.

Puitteet ovat siis pääosin kunnossa, mutta väestökehitys silti hienoisessa laskussa.

Asukasmäärä laskussa

Ulvilassa on noin 12 500 asukasta. Määrä on laskenut viime vuosien aikana muutamalla sadalla. Kaupunginjohtajan mukaan trendi on hitaasti laskeva. Kaupungin strategiassa on päätetty, että asukasmäärä käännetään nousuun.

– Aika kovia temppuja vaatii, että siihen päästään. Tulkitsemme asiaa kuitenkin niin, että kaikki liikkeet oikeaan suuntaan ovat strategian toteuttamista ja tonttikauppa on yksi toimenpiteistä, Mikko Löfbacka kertoo.

Tällä hetkellä Ulvilaan muuttaa nuoria lapsiperheitä enemmän sisään kuin ulos. Ikääntyviä puolestaan muuttaa kaupungista pois.

Se on kaupunginjohtajan mukaan normaalia kiertokulkua isomman kaupungin kehyskunnassa. Perheet asuvat omakotitaloissa, ja kun lapset lähtevät maailmalle, muuttavat vanhemmat kerrostaloihin palveluiden lähelle. Ulvila on hyvin omakotitalovaltaista aluetta.

Suurin huolenaihe lieneekin siinä, riittääkö lapsiperheitä tulevaisuudessa.

– Ulvilassa syntyi pitkän aikaa noin 150 lasta vuodessa, ja nyt määrä on tippunut noin sataan. Tällä on vaikutuksensa väestönkehitykseen.

Rakentamaan pääsee nopeasti

Mynsteri on alueena sellainen, joka kiinnostanee Mikko Löfbackan mukaan erityisesti lapsiperheitä.

Tontit ovat olleet myynnissä pitkään. Kyseessä on vuonna 2007 kaavoitettu alue. Myynnissä on vielä parikymmentä tonttia.

– Ehkä tonttikampanja kannustaa purkamaan rakentamisen patoumaa, jota on syntynyt, kun kustannukset ja korkosuhdanteet ovat olleet korkealla.

Ulvilan kaupunginvaltuuston odotetaan hyväksyvän kampanjan aloittamisen ensi maanantain kokouksessa. Rakennusluvan saa Ulvilassa Löfbackan mukaan ripeästi.

Jaa.
Exit mobile version