lauantai, 18 toukokuun

Louelaiset yrittäjät etsivät vanhaan kauppatilaan uuden yrittäjän ja pitkään myynnissä olleisiin asuntoihin vuokralle lapsiperheitä, jotta kyläkoulun lakkautukselta vältyttäisiin.

Tervolan Louen kylällä taistellaan palvelujen säilyttämiseksi. Kauppaa kylässä ei ole ollut vuodenvaihteen jälkeen. Nyt kyläkoulukin on lakkautusuhan alla oppilasvajeen takia.

Paikalliset yrittäjät Janne Jurva ja Tommi Kaarninen päättivät, että jotain täytyy tehdä ja perustivat Louen Kehitys -yhtiön. Sen nimiin he ostivat vanhan kauppakiinteistön ja kolme pidemmän aikaa myynnissä ollutta asuintaloa.

Nyt kauppaan on löydetty uusi yrittäjä ja kylään muuttanut kolme oppilasta lisää. Vapaana olisi vielä yksi talo, johon toivotaan pian löytyvän vuokralaiseksi lapsiperhe. Ehdoton määräpäivä on elokuun lopussa.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan se (koulun jatko) olisi vielä kolmea oppilasta vaille, Kaarninen kertoo.

Vuokra-asunnoille kova kysyntä

Jurva ja Kaarinen ovat panneet merkille, että ihmiset haluavat nyt muuttaa kaupungista maalle. Louen kylä sijaitsee Nelostien varrella Rovaniemen ja Kemi-Tornion puolivälissä.

Yrittäjien mukaan taloille ei ole ostajia, mutta vuokra-asunnoille on kova kysyntä.

– Kyselyjen määrä oli aivan huikea. Jos meillä olisi Tommin kanssa 40 rintamamiestaloa, niin kaikissa olisi nyt asukkaat. Kunnassakin ihmeteltiin, että kuinka paljon tänne on halukkaita tulijoita, Jurva sanoo.

Miehet ovatkin yrittäneet aktiivisesti etsiä uusia ostokohteita, joita voisivat sitten vuokrata kuntaan muuttaville lapsiperheille. Potentiaalisia taloja on kartoitettu kunnan pohjoispäästä Koivusta ja Peurasta asti.

He toivovat, että muutkin kuntalaiset laittaisivat nyt tyhjät, asuinkuntoiset talonsa vuokralle.

– Jos ei saa itse aikaiseksi, niin voi vaikka soittaa meille, niin me hoidetaan se heidän puolestaan, Jurva lupaa.

Kauppa aukeaa kesäkuussa

Uusi Louen kyläkauppa aukeaa kesällä. Kylä on ollut ilman kauppaa vuodenvaihteesta, jolloin Osuuskauppa Arina sulki Sale-myymälän. Lakkauttaminen oli kyläläisille järkytys.

– Kaikki ovat nyt saaneet kokeilla puoli vuotta tätä kaupatonta aikaa ja tietävät, kuinka kurjalta se tuntuu, kun ei ole enää kauppaa lähellä, Jurva sanoo.

Kiinteistön remontointi aloitetaan tällä viikolla. Kaupan ilme muuttuu maalilla ja uusilla teipeillä. M-ketjun alla toimiva kauppa on tarkoitus avata kesäkuun puolivälissä, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Uusi kauppias Elina Miettunen irtisanoutui palkkatyöstään ryhtyäkseen täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta kaupan alalta.

– En heti innostunut, kun miehet alkoivat etsiä kauppiasta. Monesti mietin sitä yksin ja yhdessä kyläläisten ja ystävien kanssa, että olisi kiva tehdä sellainen kiva kyläkauppa, Miettunen sanoo.

Lähiruokaa ja pieni kahvila

Kauppaan palkataan ainakin kaksi työntekijää. Normaalin päivittäistavaran lisäksi valikoimiin otetaan myös paikallista sekä lappilaista lähiruokaa kuten jäätelöä, hunajaa ja lihaa.

– Ihmiset pystyvät valitsemaan kahdesta samanlaisesta tuotteesta sen, joka on lähellä tuotettu, Miettunen perustelee.

Lisäksi tiloihin tulee pieni kahvila, joka toimii kyläläisten kohtaamispaikkana.

Miettunen kertoo saaneensa kyläläisiltä kannustavia lauseita.

– Toivon, että kaikki Sale-aikanakin käyneet (asiakkaat) palaavat takaisin ja pysyvät uskollisena, jotta kauppa sitten pysyy, hän toivoo.

Jaa.
Exit mobile version