Työnantajalla on oikeus irtisanomiseen, jos työntekijän sairastelu venyy kohtuuttoman pitkäksi.
Yleinen käsitys on, että työnantaja ei voi irtisanoa työntekijää sairauslomien takia. Lähtökohtaisesti se onkin kiellettyä, mutta pitkäaikaisissa tapauksissa myös mahdollista.
– Rajaksi on vakiintunut noin vuosi, kertoo Satakunnan hyvinvointialueen HR-johtaja Kaisa Harjunpää.
Harjunpään mukaan normaalit ja lyhyet sairauslomat eivät oikeuta irtisanomiseen. Hän erottelee myös tilanteet, joissa kyse on esimerkiksi vakavasta onnettomuudesta tai sellaisesta sairaudesta, josta paluu työkuntoiseksi on odotettavissa.
Irtisanominen voi tulla kyseeseen, jos työntekijän työkyky on heikentynyt niin pitkäaikaisesti, että tilanne katsotaan työnantajalle kohtuuttomaksi.
– Kyse on kokonaisuudesta ja henkilön jäljellä olevasta työkyvystä, Harjunpää sanoo.
Työntekijän irtisanominen terveydentilan takia on monivaiheinen prosessi, eikä sitä tehdä kevyesti. Sitä edeltävät muun muassa kuntoutusmahdollisuudet, työkykyarvio ja selvitys siitä, voiko työntekijä siirtyä muuhun tehtävään.
Työnantajilla on erilaisia tapoja reagoida pitkiin sairauslomiin
Tavallisimmat pitkäaikaista työkyvyttömyyttä aiheuttavat syyt ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä psykiatriset sairaudet, kertoo johtava työterveyslääkäri Sirkku Martti Mehiläiseltä.
Satakunnan hyvinvointialueella on vajaa 9 000 vakituista työntekijää. Se on irtisanonut puolentoista vuoden aikana noin 15 työntekijää heikentyneen työkyvyn perusteella.
Hyvinvointialue perustettiin viime vuoden alussa, jolloin sille siirtyi työntekijöitä yli kahdeltakymmeneltä työnantajalta. Kaisa Harjunpää on huomannut, että eri työnantajien reagointi pitkiin poissaoloihin on vaihdellut selvästi.
– Kaikilla työnantajilla ei ehkä ole ollut resurssia ja osaamista puuttua näihin tilanteisiin, Harjunpää arvio.
Työkyvyttömyyseläke voi tulla kalliiksi viimeiselle työnantajalle
Pitkät sairauspoissaolot ovat työnantajille haastavia, koska ne vaativat väliaikaisia ratkaisuja tehtävien hoitamiseksi.
Kaisa Harjunpään mukaan tämä ei välttämättä ole suurin syy pitkään sairastavan irtisanomiseen. Syy voi olla myös taloudellinen.
Kyse on siitä, että jos työntekijä jää työkyvyttömyyseläkkeelle, voi se tulla isolle työnantajalle kalliiksi. Eläkevakuutusyhtiölle menevä summa lasketaan mutkikkaasti, mutta se riippuu työnantajan palkkamenoista.
– Meille viisikymppisen lähihoitajan ennenaikainen eläköityminen maksaa noin 250 000 euroa, Harjunpää kertoo.
Korjattu 6.8.2024 klo 13.16 Kaisa Harjunpään titteli.