keskiviikko, 3 heinäkuun

Ruokaviraston mukaan kinkuksi voi kutsua vain tuotetta, jonka liha on ainoastaan kinkkua.

Terveystarkastaja on huomauttanut Haminassa sijaitsevaa ravintolaa lukuisia kertoja pizzasuikaleiden mainostamisesta kinkkuna. Vuodesta 2020 alkaen terveystarkastajan kehotuksia muuttaa ruokalistan nimitykset on kertynyt jo 9 kappaletta.

Ensimmäistä kertaa terveystarkastaja kiinnitti huomiota ruokalistan harhaanjohtaviin nimityksiin jo vuonna 2019. Viimeisimmän huomautuksen terveystarkastaja allekirjoitti viime viikolla.

Ruokavirasto ohjeistaa nimissä

Kinkun ja muiden elintarvikkeiden nimien määrittely on Suomessa Ruokaviraston vastuulla.

Viraston linjauksen mukaan kinkku-nimeä voidaan käyttää vain tuotteista, joiden liha on ainoastaan kinkkua, eli lähtöisin sian tietystä ruhonosasta. Pizzasuikale ei välttämättä sisällä lainkaan kinkkua.

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan siinä tapauksessa, että kinkkua on käytetty vain yhtenä ainesosana toisen lihavalmisteen valmistuksessa, tuotetta ei tule nimetä kinkkusuikaleeksi.

Kuluttajalle pitäisi kertoa ruokalistassa selkeästi, mistä tuotteesta on kyse. Usein pitserioissa kinkkuna käytetään kuitenkin halvempia pitsasuikaleita. Myös lounasravintolan kinkkukiusaukseen voi eksyä aidon kinkkusuikaleen sijaan makkaran kaltaista lihavalmistetta.

Vuosien huomautuskierre

Terveysvalvonnan seurannasta käy ilmi, että haminalainen ravintola sai jo välillä korjattua harhaanjohtavan mainonnan, mutta palasi sitten takaisin vanhaan käytäntöön.

Ravintola korjasi nimitykset ruokalistaan oikeiksi loppuvuodesta 2021; pizzasuikaleita kutsuttiin pizzasuikaleiksi.

Keväällä 2023 nimitys oli vaihtunut jälleen kinkuksi, vaikka käytössä keittiössä olivat pizzasuikaleet. Saman vuoden kesään mennessä ravintola oli hankkinut oikeaa kinkkua keittiöönsä, joten nimitys ruokalistalla täsmäsi.

Tänä keväänä kinkku oli kuitenkin vaihtunut jälleen pizzasuikaleiksi, vaikka ruokalistalla puhuttiin kinkusta. Uuden huomautuksen jälkeen ravintola korjasi osan, mutta ei kaikkia, nimityksistä ruokalistalla oikeiksi.

Ravintola sai viimeisimmän huomautuksen viime viikon maanantaina. Ravintolan pitäisi korjata puutteet ruokalistan nimityksissä elokuun puoliväliin mennessä.

Haminalaisen ravintolan yrittäjä kertoo olevansa tietoinen uusimmasta huomautuksesta. Yrittäjä sanoo, että ruokalistan nimitykset korjataan.

Jaa.
Exit mobile version