torstai, 24 lokakuun

Vain puolet kuluttajista käyttää biohajovia tai paperisia pusseja. Jäteanalyysi paljastaa, että mitä paremman pussivalinnan kuluttaja on tehnyt, sitä paremmin hän myös lajittelee.

Kaikki pohjalaiset kuluttajat eivät vieläkään osaa lajitella biojätteitä oikein, vaikka jäteyhtiö Ekorosk teki suuren jäteuudistuksen jo yli vuosi sitten. Ekorosk toimii 10 kunnan alueella Pohjanmaalla sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla ja palvelee yli 120 000 asukasta.

Viime vuoden heinäkuun lopulta lähtien biojätteet on pitänyt pakata paperisiin tai biohajoaviin pusseihin.

Vastarinta uudistusta kohtaan kuitenkin jatkuu. Jopa lähes puolet kuluttajista laittaa yhä biojätteen vastoin määräyksiä muovipusseihin.

Reilu kolmannes eli 36 prosenttia pistää biojätteet hyväksyttyihin biohajoaviin pusseihin ja vain kuusitoista prosenttia paperipusseihin.

Jäteanalyysi paljastaa myös, että mitä paremman pussivalinnan kuluttaja on tehnyt, sitä paremmin hän myös lajittelee.

Juuri hyväksytyn paperipussin valitsijat lajittelevat biojätteestään jopa 98 prosenttia oikein. Määräysten vastaisiin, tavallisiin muovipusseihin päätyvät lajittelevat biojätteensä 74-prosenttisesti oikein.

Ekorosk ei yllättynyt jäteanalyysin annista.

– Tulos vastaa odotuksia. Ekorosk jatkaa tiedotustyötä, jotta useammat kuluttajat saataisiin vaihtamaan oikeaan pussiin, sanoo toimitusjohtaja Michael Östman yhtiön tiedotteessa.

Lisää: Biojätteet pitäisi pakata paperipusseihin, mutta moni pohjalainen elää kuten ennenkin – jäteyhtiö: ”Ei tämä mikään yllätys ole”

Jäteyhtiö muistuttaa, että oikea lajittelu hyödyttää myös ympäristöä.

Virheellinen lajittelu voi kopsahtaa myös kuluttajan omaan nilkkaan, sillä biokaasulaitokset eivät yhtiön mukaan halua ottaa vastaa biojätettä, joka on väärin lajiteltu. Se voi merkitä kuluttajille pidemmällä aikavälillä myös korkeampia jätemaksuja.

Lajittelu parantunut, mutta jäte pakataan vääriin pusseihin

Biojätteen lajitteluprosentti on kuitenkin parantunut jäteyhtiön alueella. Tänä vuonna kotitaloudet päätyivät lajittelemaan 86 prosenttia biojätteestään, vuonna 2023 osuus oli noin 80 prosenttia.

Yhtiön mukaan juuri paperipusseihin siirtyminen on parantanut lajittelutulosta.

Suurin väärin lajiteltu materiaali on pakattu biojäte. Biojätteeseen päätyy myös kotieläinten ulosteita ja vaippoja, vaikka ne kuuluvat energiajätteeseen.

Jaa.
Exit mobile version