Kaksi poliisia loukkaantui räjähdysonnettomuudessa vuonna 2021. Oikeus selvittää nyt, kantaako työnantajavastuuta poliisilaitos vai räjähdetoimintaa ohjeistanut poliisihallitus.
Pohjanmaan käräjäoikeudessa alkoi tänään maanantaina poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa punnitaan, onko kahden poliisin loukkaantumiseen johtaneessa räjähdysonnettomuudessa tapahtunut rangaistavia laiminlyöntejä.
Toinen ydinkysymys liittyy siihen, kuka tapauksessa kantaa työnantajavastuuta, Pohjanmaan poliisilaitos vai Poliisihallitus (Poha).
Lisää: Yle seuraa poikkeuksellista oikeudenkäyntiä: syytettynä neljä pohjalaispoliisia ja koko laitos
Lohtajan ampuma-alueella Kokkolassa sattui tammikuussa 2021 onnettomuus, jossa loukkaantui kaksi poliisia, joista toinen vakavasti.
Syyttäjä ja vastaajat ovat yhtä mieltä siitä, että onnettomuus todennäköisesti johtui staattisen sähkön purkaantumisesta hävitettävinä olleisiin nalleihin. Onnettomuus sattui, kun räjäytystä vasta valmisteltiin, eikä poliiseilla ollut suojavarusteita.
Syyttäjän mukaan työturvallisuudessa ja vaarojen arvioinnissa oli vakavia puutteita.
Myös koulutusta oli osittain laiminlyöty, samoin ohjeistusta räjähdystyön turvallisesta hoitamisesta.
Poliisilaitoksen mukaan kyseessä oli rutiinitehtävä, jossa räjähdetoimintaan erikoistuneet poliisit olivat hävittämässä poliisin haltuun saamia räjähteitä puolustusvoimien harjoitusalueella.
Erikoissyyttäjä Antti Virtanen kiinnitti oikeuden huomiota siihen, että kyseessä oli myös koulutustilaisuus.
– Tässä on siirretty puutteellisia, ja jopa virheellisiä toimintatapoja eteenpäin.
Poliisilaitos ja syytteessä olevat poliisit kiistävät kaikki syytteet.
Syytteet ulottuvat vuosia onnettomuutta edeltävään aikaan
Syytteet työturvallisuusrikoksista ulottuvat vuoteen 2017 saakka.
Oikeudessa ei punnitakaan pelkästään Lohtajalla tapahtunutta onnettomuutta, vaan Pohjanmaan poliisilaitoksen työturvallisuuskulttuuria räjähteisiin liittyvässä Tepo-toiminnassa.
Syytteessä olevista poliiseista yksi toimi ryhmänjohtajana Lohtajalla onnettomuuden sattuessa, kolme muuta toimivat esimiestehtävissä. Esimiehillä ei ollut Tepo-koulutusta.
Syyttäjän ja asianomistajien edustajien mukaan Pohjanmaan poliisi on työnantajana yksiselitteisesti vastuussa työturvallisuudesta.
Syytetyt puolestaan korostavat Poliisihallituksen roolia toimintaa ohjaavana keskusvirastona. Poha on heidän mukaansa antanut Tepo-toimintaa koskevat ohjeistukset ja määräykset, joista yksittäinen poliisilaitos ei voi lähteä sooloilemaan.
Poha uudisti Tepo-toimintaa koskevat ohjeensa vain viisi päivää Lohtajan räjähdyksen jälkeen.
Vastaajat kummeksuivat käräjäsalissa sitä, että Pohan roolia ei huomioitu esitutkinnassa lainkaan, näin ollen Poliisihallitusta ei käräjillä nähdä.
– Asian ydin on, että täytyy tuntea poliisin linjaorganisaatio. Voidaan kysyä, mitä syytetyt olisivat voineet tehdä toisin, mitä heiltä olisi voinut edellyttää. Syyttäjä on kovin vähän antanut konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä olisi pitänyt tehdä, sanoi Pohjanmaan poliisin rikosylitarkastaja Teemu Heikkinen.
Oikeudessa pyritään löytämään vastaus siihen, olisiko onnettomuus ollut ennakoitavissa. Esitutkinnan mukaan vastaavaa onnettomuutta ei ole aiemmin Suomessa tapahtunut. Räjähdyksen syitä on selvittänyt myös puolustusvoimat.
Oikeus pyrkii selvittämään esimerkiksi, aiheuttiko erityyppisten nallien yhdistäminen samaan laatikkoon riskin.
Räjähdenalleja säilytettiin muovisessa karkkilaatikossa, syyttäjän mukaan muovirasioiden on tiedetty jo 1970-luvulla aiheuttavan staattisen sähkön purkautumisriskin. Pohjanmaan poliisilaitoksen mukaan Pohalla oli tästä tieto, mutta sitä ei koskaan jaettu poliisilaitoksille.