Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoitojonot ovat Pohjois-Pohjanmaalla pidempiä kuin muualla Suomessa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee perustason mielenterveyspalvelujen vahvistamista. Tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä koko Pohteen alueella. Hyvinvointialue kertoo asiasta tiedotteessa.
– Tilanne jonojen ja hoitoon pääsyn suhteen on todella vakava, sillä osa ihmisistä odottaa hoitoa liian pitkään. Siksi on aivan elintärkeää, että pystymme uudistamaan palveluja, kertoo Oys Psykiatrian palvelualuejohtaja Sanna Blanco-Sequeiros tiedotteessa.
Pohteen alueella mielenterveyspalvelujen resurssit ovat jakautuneet epätasaisesti ja hoitoon pääsy vaihtelee alueittain. Osa asiakkaista joutuu odottamaan hoitoon pääsyä yli lakisääteisen ajan.
Myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoitojonot ovat Pohjois-Pohjanmaalla pidempiä kuin muualla Suomessa.
Blanco-Sequeirosin mukaan palveluita on jo onnistuttu kehittämään. Esimerkiksi rannikon ja Koillismaan alueella on laajennettu palveluvalikoimaa ja parannettu hoidon saatavuutta.
Alueilla on myös vahvistettu mielenterveyden avopalveluita muun muassa lisäämällä resurssia lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoon.
Tavoitteena helpottaa hoitoon pääsyä
Mielenterveyspalveluihin liittyvää suunnittelua ja kehittämistyötä tehdään osana hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion laatimista.
Vuoden 2025 aikana tavoitteena on vahvistaa ja kehittää perustason mielenterveyspalveluja hoitoon pääsyn helpottamiseksi ja hoitojonojen lyhentämiseksi.
– On tärkeää, että perustason palvelut vahvistuvat, jolloin palvelujen painopistettä pystytään siirtämään raskaista palveluista kevyempiin ja myös osin vähentämään psykiatrista laitoshoitoa, sanoo osaamiskeskusjohtaja Erfan Jahangiri.
Pohteen tavoitteena on vahvistaa ensi vuoden aikana perusterveydenhuoltoa niin, että asiakkaalle voitaisiin tarjota hoitoja, joita sote-keskuksessa työskentelevä yleislääkäri voi määrätä heille terapiat etulinjaan -periaatteiden mukaisesti.
Lisäksi suunnitelmissa on perustaa alueelliset tehostetun avohoidon yksiköt turvaamaan kiireistä mielenterveyden hoitoa.
Tavoitteena on myös kehittää erikoissairaanhoidon avohoitoa alueellisesti Oulun ja Peltolan kampuksen lisäksi sekä vahvistaa digitaalisia palveluja.