perjantai, 17 toukokuun

Maakunnassa ovat avoimet työpaikat vähentyneet, mutta paikkoja on edelleen auki. Talouden näkymät jatkuvat ensi vuoteen vaimeina, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan tilanne on paha etenkin rakentamisen ja teollisuuden aloilla. Kuvituskuva Helsingin Kalasataman rakennustyömaalta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Pohjois-Pohjanmaan talous jatkoi alkuvuoden 2024 matalasuhdanteessa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Elinkeinojen ja työllisyyden näkymät eivät ole muuttuneet merkittävästi viime syksystä.

Etenkin Pohjois-Pohjanmaan rakentamisen ja teollisuuden alojen yritykset ovat joutuneet vähentämään henkilöstöä. Suurimmat yritystoimintaa vaikeuttavat tekijät ovat heikko tai riittämätön kysyntä sekä ammattitaitoisten työntekijöiden puute.

Toisaalta korkonäkymien tasaantuminen on vauhdittanut investointeja, ely-keskus mainitsee. Pohjois-Pohjanmaalla suhteellinen yritysten määrän lisäys on ollut hyvää tasoa myös matalasuhdanteen aikana.

Palvelualoilla tilanne on ollut rakentamista ja teollisuutta vakaampaa, eniten vaikeuksia ovat kohdanneet juuri näille aloille asiantuntijapalveluita tarjoavat palvelualojen yritykset. Matkailussa on huomattu selvää kasvua.

Matalasuhdanne on näkynyt työpaikkojen tarjonnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Ely-keskuksesta kerrotaan, että avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt, mutta paikkoja on silti auki ja useilla alueen yrityksillä kärsitään tekijäpulasta ja rekrytointivaikeuksista. Työttömyys kääntyi kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla jo puolitoista vuotta sitten syksyllä 2022.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus näkee alueen talouden näkymät loppuvuodella 2024 ja alkuvuodelle 2025 vaimeina ja odottavina. Matalasuhdanteen ei kuitenkaan pitäisi enää paheta. Vaikka pientä talouden piristymistä on havaittavissa, ei suhdannenousu ole vielä näkyvissä.

Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Jaa.
Exit mobile version