Jo seitsemän kiinteistörahastoa on keskeyttänyt tai rajoittanut toimintaansa heikon markkinatilanteen takia.
OP-Rahastoyhtiö ilmoitti alkuviikosta keskeyttävänsä väliaikaisesti kahden kiinteistörahastonsa rahasto-osuuksien lunastukset ja merkinnät. Päätös koskee OP-Palvelukiinteistöt- ja OP-Vuokratuotto-rahastoja.
Palvelutalo- ja päiväkotikiinteistöihin sijoittavalla rahastolla on 13 000 osuudenomistajaa ja vuokra-asuntokiinteistöihin sijoittavalla rahastolla 38 000 osuudenomistajaa. Sijoittajat ovat pääosin yksityishenkilöitä.
Päätös tarkoittaa sitä, että rahastoihin sijoittaneet eivät saa muutettua keskeytyksen aikana sijoituksiaan näistä rahastoista rahaksi. Uusiakaan sijoituksia rahastoihin ei toistaiseksi oteta.
– Varmasti tulee palautetta. Yhteydenotot ovat jo kasvaneet. Yleisimmin halutaan tietää, kauanko keskeytys kestää, sanoo OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Juha Takala.
Tilanne on uusi myös OP-rahastoyhtiölle.
– Kyllä tämä poikkeuksellinen tilanne koskee kiinteistörahastoja nyt ensimmäistä kertaa, Takala sanoo.
Taustalla on kiinteistömarkkinan surkea tilanne. Kerrostalo- tai toimitila-kokonaisuuden myyminen lunastuspyyntöjen maksamiseksi on ollut hidasta vuoden 2022 lopulta lähtien. Myös kiinteistöistä saatavat hinnat ovat laskeneet.
– Isoja kokonaisuuksia ei ole ollut mahdollista myydä asianmukaiseen hintaan. Keskeyttämällä toimeksiannot varmistamme, ettei rahasto joudu myymään kiinteistöjä käypää markkina-arvoa merkittävästi alhaisemmalla hinnalla. Se ei olisi osuudenomistajien edun mukaista, Takala sanoo.
Merkinnät ja lunastukset käynnistyvät heti, kun kiinteistömarkkinoiden tilanne vakiintuu Takala sanoo.
– Seuraamme markkinatilannetta tarkasti. Tiedotamme osuudenomistajille mahdollisista muutoksista heti kun uutta kerrottavaa on.
Väliaikaisella keskeyttämisellä ei ole takarajaa
Rahojaan odottavan aika voi käydä pitkäksi.
Lunastusajat ovat venyneet kiinteistörahastoissa jo 9-12 kuukauden pituisiksi. Lunastusten keskeyttäminen venyttää aikaa entisestään.
Vaikeuksia on muillakin. OP:n kahden rahaston lisäksi myös Mandatum, EQ, Evli, S-Pankki ja Ålandsbanken ovat kertoneet kiinteistörahastojensa keskeytyksistä tai lunastusrajoituksista. Suomessa toimii 29 kiinteistörahastoa.
Väliaikaiselle keskeyttämiselle ei ole asetettu aikarajaa.
– Takaraja voisi aiheuttaa pahimmillaan pakkomyyntiaallon, jolla voisi olla merkittävät haitalliset vaikutukset finanssimarkkinoiden vakaudelle ja kiinteistömarkkinoiden hinnoille. Lisäksi takaraja voisi olla ongelmallinen osuudenomistajien yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta, erityisesti jäljelle jäävien sijoittajien kannalta, sanoo toimistopäällikkö Marko Hovi Finanssivalvonnasta.