perjantai, 15 marraskuun

Vakavan taudin jälkeen harjoittelun määrää ja tehoa pitää lisätä vähitellen. Perusflunssan jälkeen voi palata liikunnan pariin huolettomammin.

Kuluvan syksyn aikana on ollut tarjolla poikkeuksellisen monenlaista tautia. Mykoplasmaa ja hinkuyskää on ollut epidemiaksi asti.

Mykoplasma on vienyt nuoriakin aikuisia sairaalahoitoon keuhkokuumeen vuoksi. Oireet ovat voineet olla vaikeita ja kestää pitkään.

Moni miettii, miten pian pitkäkestoisen sairauden jälkeen voi palata normaaliin arkeen ja liikunnan pariin.

Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Krista Tapaninaho hoitaa erityisesti urheilijapotilaita. Hän sanoo, että niin kauan kuin on kuumetta, on syytä levätä.

– Sitten, kun kuume on helpottanut, olen itse suositellut paria kuumeetonta päivää. Jos vointi on hyvä, voi lähteä kävelyn kautta lisäämään liikuntaa.

Harjoittelun määrää ja tehoa lisätään vähitellen

Ensimmäisenä päivänä voi kävellä vaikkapa puolisen tuntia ja toisena päivänä 45 minuuttia. Sen jälkeen voi lähteä kevyesti hölkkäämään niin, että sykkeet nousevat, mutta eivät mene vielä maksimiharjoittelun tasolle.

Harjoittelun määrää ja tehoa pitää lisätä nousujohteisesti, ja voinnin pitää pysyä koko ajan normaalina, Tapaninaho neuvoo.

– Pitää aina antaa pari päivää per vaihe, että ehtii huomata, väsyttikö tämä kuormitustaso tai aiheuttiko se jotain oireita.

Jos liikunnan lisääminen aiheuttaa voimakasta väsymystä, hengenahdistusta, pyörrytyksen tunnetta tai erityisesti rintakipua, on syytä hakeutua lääkäriin.

– Rintakipu kuuluu aina jatkoselvittelyyn. Se on oikeasti huolestuttava oire ja voi johtua sydänlihastulehduksesta.

Lievän flunssan jälkeen voi urheilla melko normaalisti

Vakavampien tautien lisäksi liikkeellä on paljon myös ihan tavallista flunssaa. Jos oireet ovat lieviä, lähinnä nuhaa, tukkoisuutta ja kurkkukipua, liikunnan pariin voi palata huolettomammin.

Tapaninaho suosittelee lähtemään liikkeelle heti, kun vointi on normaali ja haluaa lähteä liikkeelle. Urheiluun paluuta ei tarvitse kovin paljoa rajoittaa.

– Konkreettinen ohje voisi olla, että jos normaalisti juoksee tunnin, niin juoksee ensimmäisellä kerralla puoli tuntia.

Lasten omaehtoista liikkumista ei tarvitse rajoittaa edes infektion aikana.

– Lapset eivät liiku, jos heillä on huono olo, Tapaninaho sanoo.

Milloin voi palata muuten normaaliin arkeen?

Tapaninaho muistuttaa, että kuumeisena ei kannata työskennellä eikä mennä kouluun, päiväkotiin tai julkisille paikoille.

– On myös ihan hyvä pitää yksi kuumeeton päivä ennen töihin, kouluun tai päiväkotiin paluuta.

Muiden tartuttamisen välttämiseksi on hyvä pysyä kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä hengitystieinfektioiden kohdalla tähän menee kolmesta viiteen päivää.

– Vaikka oireita on, elimistön immuunipuolustus on ehtinyt aktivoitua sen verran, että taudinaiheuttajan määrät ovat sen verran pieniä, että ne eivät enää tartuta, Tapaninaho sanoo.

Ennaltaehkäisyksi Tapaninaho haluaa muistuttaa myös rokotteista. Erityisesti influenssarokote on ajankohtainen.

– Influenssahan voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumetta ja sydänlihastulehdusta. Näitä vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Jaa.
Exit mobile version