maanantai, 20 toukokuun

Käytöshäiriöisiä lemmikkejä lääkitään monilla mielialalääkkeillä, kun tutkittu tieto puuttuu. Eläinlääkärit tarvitsevat myös aiheesta lisäkoulutusta, toteaa uusi tutkimus.

Koirien ja kissojen käytösongelmia hoidetaan Suomessa yleensä monenlaisilla keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, selviää tuoreesta Helsingin yliopiston (HY) eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa valmistuneesta tutkimuksesta.

Joidenkin lemmikkieläinten käytöshäiriöiden hoitoon käytettyjen lääkkeiden tehosta on hyvää tutkimustietoa, mutta tutkimukseen perustuvaa näyttöä tarvitaan huomattavasti enemmän.

Tutkimuksen mukaan koira tai kissa voi joutua syömään monenlaisia lääkkeitä, kun niiden haluttua vaikutusta etsitään.

– On syytä tehdä lisätutkimuksia ja yrittää saada näyttöön perustuvaa tietoa siitä, mitkä lääkkeet tehoavat parhaiten tiettyihin ongelmiin, tietyillä lajeilla, sanoo eläinfarmakologian yliopistonlehtori Marja Raekallio Helsingin yliopistosta.

Kannuksessa asuva 3-vuotias Poju-kissa joutui omistajansa Mari Puraksen mukaan melkoiseen eläinlääkäri- ja lääkekierteeseen pissavaivansa ja stressinsä takia.

– Kirjoitettiin antibiootteja ja kirjoitettiin monia kipulääkkeitä. Vasta mielialalääke toi avun. Sitä Poju söi vuoden ajan, kertoo Puras.

Pojun lääke lopetettiin kokonaan kuukausi sitten.

Eläin voi myös ”jäädä koukkuun” lääkkeeseen aivan kuten ihminen. Siksi lääkettä ei voi koskaan lopettaa kertaheitolla.

Helsingin yliopiston tutkimus perustuu suomalaisilta eläinlääkäreiltä kerättyihin vastauksiin. Tutkimus aloitettiin ennen koronavuosia.

– Tutkimus paljasti myös sen, että meillä on tarvetta eläinlääkärien lisäkoulutukseen eläinten käytösongelmien hoidossa, toteaa Raekallio.

Käytösongelmiin osaamista ulkomailta

Eläinlääkäri Tuulia Appleby on yksi eläinten häiriökäytöksen hoitamisen uranuurtajista maassamme. Hän hoitaa Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla lemmikkieläimiä kaikkialta Suomesta.

Appleby joutui hankkimaan erityisosaamisensa ulkomailta, koska Suomessa ei ole eläinten käytösongelmien hoidon jatkokoulutusta.

– Käytösongelmat eivät ole meillä vielä kärjessä eläinten sairauksissa.

Hän korostaa, että mielialalääke on vain yksi työkalu, jolla eläimen käytösongelmaa hoidetaan. Pelkkä lääkitys on harvoin ainoa ratkaisu.

– Jos käytöshäiriö on päässyt pahaksi, lääkkeetkään eivät pysty saamaan ihmeitä aikaan. Samoin, jos eläintä ei lääkityksen aikana kouluteta, ongelma tulee yleensä takaisin sen lopettamisen jälkeen.

Ylilääkitäänkö Suomessa käytösongelmaisia lemmikkejä?

– Mielestäni ei. Näen hyvänä trendinä sen, että uskalletaan käyttää lääkkeitä. Lääkkeitä käytetään, koska käytöshäiriöinen eläin kärsii yleensä ilman niitä.

Helsingin yliopistolla valmistunut tutkimus on tehty lääkkeiden käytön näkökulmasta ja siinä pohditaan nimenomaan tutkimukseen perustuvaa lääkkeiden käyttöä.

Yliopistonlehtori Marja Raekallion mukaan tutkimus onnistui yllättämään tekijänsä iloisesti:

– Valtaosa eläinlääkäreistä kertoi antavansa eläimen käyttäytymiseen ja sen elinolosuhteiden muuttamiseen neuvoja lääkehoidon sijaan.

Jaa.
Exit mobile version