Pääasiallisena rikosnimikkeenä on yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja päätoimittajarikkomus, poliisi tiedottaa.
Jesse Mäntysalo,
Annika Martikainen
Helsingin poliisilaitos tiedottaa saaneensa valmiiksi esiselvityksen Seiska-lehden syyskuussa julkaisemasta juttukokonaisuudesta.
Poliisi päätyi selvityksen jälkeen tulokseen, että asiassa on syytä epäillä rikosta.
– Pääasiallisena rikosnimikkeenä on yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja päätoimittajarikkomus, poliisi tiedottaa.
Asiasta aloitetaan rikostutkinta.
Tapaus koski juttukokonaisuutta, joka käsitteli Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen parisuhdetta.
Seuraavalla viikolla Seiska julkaisi oikaisun, jossa juttukokonaisuuteen tehtiin 11 tarkennusta tai korjausta.
Seiskan päätoimittaja Jyrki Huotari vastasi Ylelle sähköpostilla, että ei kommentoi asiaa.
Päätoimittajarikkomuksesta on kyse silloin, jos vastaava toimittaja laiminlyö velvoitteensa toimitustyön johtamiseen ja valvontaan niin, että se myötävaikuttaa sen rikoksen toteutumiseen, joka tiedon julkaisemisesta on seurauksena.
Päätoimittajarikkomuksesta tuomitaan sakkoa.
”Poikkeuksellinen tapaus”
Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan Eero Hyvösen mukaan Seiskan uutisointi Räisäsestä on poikkeuksellista Suomessa. Hyvönen kommentoi asiaa yleisellä tasolla, sillä JSN:lla on kesken kantelujen käsittely samasta Seiskan uutisesta.
Hyvönen myöntää, että Räisänen on Ylen uutispäätoimittajana vallankäyttäjä, mutta hänen mukaansa olisi syytä pohtia, onko yksityiselämän asioiden kertomiselle riittäviä yhteiskunnallisia perusteita.
Asian punnitsemiseen vaikuttaa Hyvösen mukaan myös kirjoituksen mahdollisesti loukkaavana pidettävää sävyä sekä se, että Seiskan juttukokonaisuuteen tehtiin huomattava määrä korjauksia jälkikäteen.
– Onneksi poliisitutkinnat journalismista ovat aika harvinaisia. Tietysti kiinnostuksella pitää seurata, mitä tässä jatkossa tapahtuu, Hyvönen sanoo.
Päätoimittajarikkomus lisättiin sananvapauslakiin vuonna 2003. Janne Koiviston vuonna 2023 julkaiseman maisterintutkielman mukaan päätoimittajarikkomuksesta on annettu neljä tuomiota.
Tuomio on tullut epäsopivan sisällön julkaisemisesta: rasistisesta lukijan mielipidekirjoituksesta, kunniaa loukanneesta lukijan mielipidekirjoituksesta, rasistisesta rivi-ilmoituksesta sekä kansanryhmää vastaan kiihottaneesta mielipidekirjoituksesta.
JSN sai useita kanteluita Seiskan uutisesta. Neuvosto päättää joululoman jälkeen, keskeytetäänkö kantelun käsittely, kun samasta asiasta on käynnissä myös oikeusprosessi.
JSN valvoo, että suomalainen media toimii eettisesti eli Journalistin ohjeiden mukaisesti. Käytännössä JSN käsittelee kansalaisten tekemiä kanteluita.
Juttua muokattu 19.12.2024 kello 14.54. Lisätty tieto siitä, mitä päätoimittajarikkomuksella tarkoitetaan.
Juttua muokattu 19.12.2024 kello 16.33. Lisätty Huotarin ja Hyvösen kommentit.