keskiviikko, 26 kesäkuun

12-vuotias uhri sai puukotuksessa vakavia vammoja ja hänen annetaan toipua rauhassa. Viranomaisilla on jo hyvä käsitys tapahtumien kulusta, mutta teon motiivi ei ole vielä selvillä.

Oulun kauppakeskus Valkeassa torstaina tapahtuneen väkivallanteon uhreja kuullaan todennäköisesti ensi viikon alussa. Vielä lauantaina poliisi arvioi, että uhreja kuultaisiin jo tänä viikonloppuna.

12-vuotias poika sai vakavia vammoja, kun mies puukotti häntä kauppakeskuksessa torstaina. Pojan annetaan vielä toipua vammoistaan ennen kuulemista, kertoo rikoskomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta. Kiiskinen ei kommentoi uhrin tämän hetkistä tilaa.

Poliisi on tavoittanut myös toisen uhrin, 14-vuotiaan pojan, jota epäilty yritti puukottaa. Kummatkin uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia Suomen kansalaisia.

Kiiskisen mukaan kahdesta murhan yrityksestä epäiltyä Juhani Sebastian Lämsää, 33, on kuulusteltu viikonloppuna. Kuulustelun sisällöstä Kiiskinen ei kerro julkisuuteen. Kuulustellut tulevat jatkumaan myös todistajien kuulemisella.

Epäillyn vangitsemisoikeudenkäynti on maanantaina iltapäivällä.

– Meillä on jo hyvä käsitys torstain tapahtumien kulusta tässä vaiheessa, Kiiskinen kertoo.

Teon motiivi ei ole vielä selvillä. Yhtenä tutkintahaarana on mahdollinen viharikos. Epäilty on ollut aiemmin aktiivinen lakkautetussa uusnatsijärjestössä Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL).

Päävastuu Valkean tapahtumien tutkinnassa on tällä hetkellä Oulun poliisilaitoksella. Perjantaina juttu siirrettiin hetkeksi Keskusrikospoliisin tutkittavaksi, mutta se palautui takaisin Ouluun käytännön syiden vuoksi.

KRP epäilee Lämsää entuudestaan törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta Oulussa vuonna 2021.

– Oulun poliisilaitos selvittää, onko nyt tapahtuneella yhteyttä tähän, Markus Kiiskinen sanoo.

Epäilty on osallistunut aiemmin myös useisiin väkivallantekoihin.

Lämsä tuomittiin esimerkiksi tammikuussa 2013 tapahtuneesta Jyväskylän kirjastopuukotuksesta, joka tapahtui Äärioikeisto Suomessa -kirjan (Into 2012) julkistamistilaisuudessa.

Jaa.
Exit mobile version