maanantai, 23 syyskuun

Epäiltyjen määrä ja lastensuojelun organisaation perkaaminen on venyttänyt keskusrikospoliisin tutkintaa. Esitutkinta jatkuu vielä ainakin syyskuun.

Keskusrikospoliisi epäilee jopa kymmentä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen viranomaista laiminlyönneistä. Rikosepäily liittyy Joensuussa kesäkuussa 2023 väkivaltaan kuolleen 4-vuotiaan pojan tapaukseen. Lapsi oli Siun soten lastensuojelun asiakkaana.

KRP:n tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mika Paaso ei odottanut näin suurta epäiltyjen joukkoa.

– Virkaorganisaatiossa vastuu on myös esimiehillä, ja siksi vastuu voi nousta hyvinkin ylös asti. Tästä syystä tutkittavien määrä on kasvanut kymmeneen, Paaso kertoo.

4-vuotias poika kuoli väkivaltaisesti kotonaan Joensuun Rantakylässä kesäkuussa 2023. Tapauksesta tuomittiin pojan äiti ja isäpuoli.

Nyt poliisi tutkii, onko lastensuojeluviranomainen laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan. Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että 4-vuotiaan pojan asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei ollut tavannut lasta henkilökohtaisesti kertaakaan.

Lain mukaan lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän on tavattava lapsi riittävän usein henkilökohtaisesti. Myös Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Siun sotelle määräyksen toimintamallin korjaamisesta lastensuojelussa.

Keskusrikospoliisin tutkinta lastensuojelun toiminnasta on venynyt odotettua pidemmäksi. Syynä tähän on kuultavien suuri joukko sekä Siun soten lastensuojeluorganisaation toiminnan perusteellinen perkaaminen.

Kyseinen tutkinta käynnistyi kevättalvella maaliskuussa, ja alustava rikosnimike oli virkavelvollisuuden rikkominen. Esitutkinnan oli määrä valmistua syksyyn mennessä, mutta se jatkuu näillä näkymin ainakin lokakuun alkuun.

– Välttämättä rikosta tai laiminlyöntejä ei ole, mutta me selvitämme asian, Paaso kuittaa.

Uutista päivitetty kello 20.12: Päivitetty uutisen kuvateksti.

Jaa.
Exit mobile version