perjantai, 20 syyskuun

Sanomalehti Kalevan mukaan tutkintapyynnössä väitetään tuomarin muuttaneen antamansa tuomion todisteita.

Poliisi epäilee Oulun käräjäoikeudessa toiminutta syyttäjää ja tuomaria virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asiasta ensin kertoneen sanomalehti Kalevan mukaan kyseinen käräjätuomari ei toimi enää oikeuslaitoksen palveluksessa.

Oulun poliisin rikosylikomisario Janne Koskela vahvistaa Ylelle tapauksen. Hänen mukaansa epäilty virkarikkomus liittyy muutaman vuoden takaiseen riita-asian käsittelyyn. Tapaus oli tullut poliisin esiselvitykseen vuoden 2022 loppupuolella.

Koskela kertoo, että esitutkinta tapauksessa on aloitettu viime viikkojen aikana. Hän arvioi sen kestävän vielä kuukausia.

Oikeuskansleri ehti jo kehottaa Oulun poliisia kiinnittämään huomiota tapaukseen, kun sen esiselvitys viivästyi.

Tapausta koskevat asiakirjat nähneen Kalevan mukaan tutkintapyynnössä väitetään tuomarin muuttaneen antamansa tuomion todisteita ja ratkaisseen asian toisen osapuolen hyväksi riitatapauksessa.

Rikosylikomisario Koskelan mukaan ei ole yleistä, että tuomarit tai syyttäjät ovat epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomuksesta.

– Sitä voi luonnehtia harvinaiseksi.

Koskela myös painottaa virkarikoksesta epäillyn syyttömyysolettamaa, eli periaatetta, jonka mukaan epäiltyä on pidettävä syyttömänä kunnes toisin todistetaan, etenkin esitutkinnan ollessa alussa.

– Sitähän ei vielä tiedä, miten esitutkinta tulee päättymään.

Jaa.
Exit mobile version