sunnuntai, 6 lokakuun

Poliisi painottaa, että mikäli omaan taloon murtaudutaan, ei asiaan tule itse puuttua. Sen sijaan ohjeena on soittaa hätänumeroon 112.

Poliisi kaipaa havaintoja ulkomaalaisesta rikollisryhmästä, jonka epäillään syyllistyneen useisiin asuntomurtoihin Etelä-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Poliisin tietoon on tullut perjantain ja lauantain aikana neljä asuntomurtoa, kertovat Lapin ja Oulun poliisilaitokset. Kaksi murroista on tehty Ranualla, yksi Alavieskassa ja yksi Merijärvellä.

Oulun poliisilaitoksen mukaan murtojen tekotapa sekä havainnot tekijöistä viittaavat ulkomaiseen liikkuvaan rikollisryhmään. Tekijöinä on havaittu kolme mieshenkilöä, joiden käytössä on harmaa tai tumma farmarimallinen henkilöauto.

Poliisi pyytää havaintoja poikkeuksellisesti käyttäytyvistä henkilöistä sekä heidän käyttämästään ajoneuvosta. Viimeisimmät havainnot ovat Pohjois-Pohjanmaalta.

Asiaan ei tule puuttua itse

Poliisin mukaan asuntoihin on murtauduttu päiväsaikaan, kun tekijät ovat ensin pyrkineet varmistumaan siitä, etteivät talon asukkaat ole paikalla. Yhdessä tapauksessa teko on kuitenkin keskeytynyt talon asukkaan ollessa kotona.

Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Tuomo Seikkula painottaa, että mikäli omaan taloon murtaudutaan, asiaan ei tule lähteä itse puuttumaan. Sen sijaan akuuteissa tilanteissa neuvotaan soittamaan suoraan hätäkeskukseen numeroon 112.

– Jos havaitsee, että joku tunkeutuu asuntoon, niin enemmin vaikka väistää takakautta tarvittaessa pihalle ja soittaa mahdollisimman nopeasti apua. Kyse on kuitenkin lähtökohtaisesti vain omaisuudesta, eli oma turvallisuus edellä, Seikkula muistuttaa.

Ranualla kaksi murtoa

Ranuan keskustassa murtauduttiin perjantaina asuttuun omakotitaloon ja Asmuntissa yritettiin murtautua toiseen.

Keskustan murto tapahtui poliisin mukaan kello 11–15 välisenä aikana. Tekijä tai tekijät olivat murtautuneet tuuletusikkunan kautta sisään, anastaneet talosta omaisuutta ja sotkeneet paikkoja. Rikosta tutkitaan törkeänä varkautena.

Kello 15 murtoa yritettiin Asmuntissa, joka sijaitsee Ranuan kunnan eteläosassa lähellä Pudasjärven rajaa. Kolme miestä oli rikkonut talon oven, minkä jälkeen he olivat menneet sisälle taloon. Miehet olivat kuitenkin poistuneet paikalta nähdessään talon asukkaan. Rikosta tutkitaan törkeän varkauden yrityksenä.

Lapin poliisi on kiinnostunut tapahtumapaikoilla ja niiden läheisyydessä etenkin perjantaina kello 11–15 välisenä aikana liikkuneista henkilöistä ja ajoneuvoista. Tiedot ja havainnot voi ilmoittaa Lapin poliisilaitoksen vihjenumeroon 0295466259 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lappi@poliisi.fi.

Oulun poliisilaitos taas pyytää havainnot vihjepuhelinnumeroonsa 0295416194.

Juttuun korjattu 6.7.2024 kello 15.02 Oulun poliisilaitoksen vihjepuhelinnumero oikeaksi.

Jaa.
Exit mobile version