sunnuntai, 7 heinäkuun

Kaakon viranomaiset tekevät yhteistyötä tavallisestikin päivittäin, mutta uutta toimintatavassa on yhteisten työvuorojen säännöllisyys ja samassa partiossa liikkuminen.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos ja Kaakkois-Suomen rajavartiosto ovat aloittaneet yhteisen partioinnin.

Yhteispartioissa poliisi ja rajavartija toimivat työparina. Partiot liikkuvat pääosin eteläisen Kaakkois-Suomen alueella.

Käytännössä poliisi ja rajavartija kulkevat samalla poliisiautolla, apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläinen kertoo. Esimerkiksi vesiliikenteen valvontaa on aiemminkin saatettu tehdä samassa veneessä.

Hyyryläisen mukaan yhteispartioissa on kyse kokeilusta, jonka kautta viranomaiset saavat kokemusta tiiviistä yhteistyöstä ja voivat kehittää erityisiä osaamisalueitaan.

Kaakon viranomaiset tekevät yhteistyötä tavallisestikin päivittäin, mutta uutta toimintatavassa on yhteisten työvuorojen säännöllisyys ja samassa partiossa liikkuminen.

Aiemmin yhteistä partiointia on tehty esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja muissakin itärajan maakunnissa. Yhteispartiointi perustuu lakiin poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistyöstä.

Kokeilu jatkuu toistaiseksi

Hyyryläisen mukaan kokeilun aloittamiseen juuri nyt ei ole erityistä syytä. Hän sanoo, ettei yhteispartioinnin aloittaminen ole kytköksissä esimerkiksi itärajan kiristyneeseen tilanteeseen.

– Toki itärajan tilanne on tiivistänyt viranomaisten yhteistyötä entisestään, mutta tähän kokeiluun sillä ei ole suoraa liitosta, Hyyryläinen sanoo.

Tähän mennessä Kaakkois-Suomen poliisit ja rajavartijat ovat partioineet yhdessä joitakin viikkoja, ja toimintaa aiotaan jatkaa toistaiseksi.

Yhteispartiot toimivat poliisin johdolla. Hyyryläisen mukaan rajavartijalla on tehtävissä samat valtuudet kuin poliisillakin.

Yhteispartioille ei jyvitetä vain tietynlaisia viranomaisyhteistyötä vaativia tehtäviä, vaan mitä tahansa poliisitehtäviä sekä esimerkiksi rajaseutujen valvontaa ja rajanylityksiin liittyviä tehtäviä.

– Kun hätäkeskuksesta tulee tehtävä, lähtökohtaisesti paikalle menee lähin partio. Erityisosaamisen tarve voi kuitenkin vaikuttaa siihen, mikä partio lähetetään paikalle. Viime kädessä asiasta päättää poliisin esihenkilöporras, Hyyryläinen selittää.

Jaa.
Exit mobile version