lauantai, 19 lokakuun

Kalastuksenvalvoja ilmoitti poliisille laittomasta rysästä tiistaina. Rysä löytyi Uskelanjoen sivujoesta Salon Kiikalasta.

Carolus Manninen,

Arttu Kuivanen,

Jere Sanaksenaho

Lounais-Suomen poliisi tutkii Salon Kiikalassa tapahtunutta epäiltyä kalastusrikosta. Tiedotteessa poliisi pyytää tietoja ja vinkkejä salakalastajan jäljille pääsemiseksi.

Kalastuksenvalvoja ilmoitti poliisille tiistaina Salon Uskelanjoen sivujoesta löytyneestä laittomasta rysästä. Rysässä oli yhteensä 32 kudulle noussutta taimenta, joista kuusi oli poliisin mukaan kuollut. Elävät kalat vapautettiin ja rysä takavarikoitiin.

Poliisi muistuttaa, että rauhoitetun kalan pyydystäminen ja myynti on rauhoitusaikana kielletty. Myös erityisesti taimenenpyyntiin soveltuvien pyydysten käyttö on rauhoitusaikana kielletty.

Taimen on alueella kokonaan rauhoitettu.

Vihjeitä poliisille voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai teksti- tai WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655.

Salakalastusta havaittu myös aiemmin

Virtavesien hoitoyhdistys Virhon hankevastaava Olli Toivonen oli kuullut vinkkiä mahdollisesta salakalastuksesta alueen paikallisilta asukkailta jo viime syksynä.

Toivonen päätti käydä katselemassa virta-aluetta kunnostusvalmistelujen ja maanomistajien tapaamisten yhteydessä.

– Satuin sitten rysän vedestä löytämään ja välittömästi sitten puhelu kalastuksenvalvojalle ja asia pistettiin eteenpäin.

Noin viisi metriä pitkän rysän löytäminen järkytti kokenutta asiantuntijaa.

– Oli se tietysti pieni järkytys, kun rysän joen pohjassa näki. Kymmenkunta kalaa pyöri koko ajan rysässä ja sen ulkopuolella. Vakava rikkomus on kyseessä, Toivonen sanoo.

Alueen valvontaa tullaan lisäämään nyt löytyneen rysän johdosta.

– Eilisessä kalatalousaluehallituksen kokouksessa päätettiin, että nimenomaan näissä vaelluskalavesistöissä tullaan jatkossa lisäämään valvontaa.

Taimenen hinta 3 260 euroa

Kalastusrikkomuksia ei käsitellä Suomen oikeusistuimissa usein. Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden yliopistonlehtori Tarja Koskelan mukaan kalastusrikkomuksia on 2019–2023 tuomittu muutamia vuosittain.

Luvattomasta pyynnistä on Koskelan mukaan annettu samalla aikavälillä 3–6 tuomiota vuodessa. Luku käsittää muihinkin kuin kaloihin kohdistuvat pyynnit.

– Rangaistukset ovat olleet keskimäärin 20 päiväsakkoa. Lisäksi tuomittavan tulee maksaa valtiolle taimenen arvo, Koskela kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa mereen laskevasta joesta pyydetylle taimenelle on määritelty jopa 3 260 euron arvo.

Salon salakalastaja voitaisiin siis tuomita maksamaan kuuden kuolleen taimenen osalta 19 560 euroa valtiolle.

Rasvaevällisen taimenen kalastus on kielletty koko maassa joissa ja puroissa rauhoitusaikana syys–marraskuun ajan.

Päivitetty 14:50 otsikko ja leipäteksti: Maa- ja metsätalousminiseriön asetuksessa mereen laskevasta joesta pyydetyn taimenen arvoksi on määritelty 3 260 euroa. Aiemmin jutussa korvausvelvollisuus oli laskettu 2 440 euron mukaan. Kyseessä on leveyspiirin 67° eteläpuolista sisävesipyyntiä koskeva arvo.

Klo 16.20 Juttuun lisätty Olli Toivosen haastattelu.

Jaa.
Exit mobile version