maanantai, 23 syyskuun

Tampereen kaupungin mukaan Lauri Viidan muistomerkin korjaaminen olisi tullut liian kalliiksi. Toiveissa on uusi taideteos tamperelaiskirjailijan kunniaksi.

Tampereen kaupunki ei aio korjauttaa kirjailija Lauri Viidan muistomerkkiä.

Kaupunki kertoo tiedotteessa, että patsaan ennallistaminen olisi tullut liian kalliiksi.

Päätöksen asiasta teki Tampereen kaupungin julkisen taiteen ohjausryhmä 22. elokuuta.

Kaksi miestä tuhosi Tampereen Pispalanharjulla sijaitsevan Lauri Viidan muistomerkin vuoden 2023 lokakuussa. Myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehet kahden vuoden vankeuteen kahdesta törkeästä varkaudesta ja kahdesta varkaudesta.

Kaupungin päätöksestä kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Tuhoajat iskivät muuallakin

Viidan muistomerkin lisäksi miehet tuhosivat myös Tampereen Viinikassa sijainneen Unto Hietasen Kalapoika-patsaan.

Myös Lappeenrannassa Tiurun sairaalan pihaa komistanut Armas Hutrin Kurjet-veistos varastettiin lokakuussa 2023.

Tuomion mukaan miehet käyttivät työkaluja patsaiden palasteluun, kuljettivat palat pois lava-autolla ja myivät ne eri romuttamoille.

– Rikoksia voi kuvailla tyhmän rikoksen ylistyslauluna, poliisi kommentoi tekoja aikanaan tiedotteessaan.

Tampereen kaupungin mukaan hyvin pian rikoksen jälkeen kävi ilmi, että Kalapoika-teosta ei voida korjata tai ennallistaa, vaikka osia siitä saatiinkin takaisin. Kalapoika on poistettu Tampereen kaupungin taidekokoelmasta ja se korvataan toisella teoksella.

Kaupunki ja taiteilija eivät päässeet sopuun

Lauri Viidan muistomerkin kohtaloa on selvitetty viime syksystä lähtien.

Tampereen kaupunki on Tampereen taidemuseon johtajan Selma Greenin johdolla neuvotellut taiteilija Pertti Mäkisen kanssa muistomerkin mahdollisesta ennallistamisesta.

Ennallistaminen olisi mahdollista ainoastaan yhteistyössä teoksen tehneen taiteilijan kanssa. Kaupungilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta korjauttaa vaurioitettua teosta.

Mäkinen antoi kaupungille oman esityksensä muistomerkin ennallistamisen kustannuksista. Kaupunki teki vastatarjouksen, jonka taiteilija hylkäsi.

Kaupungin mukaan pääsyy erimielisyyteen oli kysymys teoksen taiteellisen arvon korvaamisesta eli taiteilijapalkkiosta. Tampereen kaupunki katsoo, että teoksen taiteellisesta suunnittelusta on jo maksettu asianmukainen taiteilijapalkkio teoksen hankkimisen yhteydessä.

Kaupungin mukaan erimielisyyttä oli myös tuotantokustannuksista.

Tampereen julkisen taiteen ohjausryhmän puheenjohtaja Matti Helimon mukaan teoksen korjaaminen olisi maksanut kaupungille yli 100 000 euroa, mutta alle 200 000 euroa. Tarkkaa summaa hän ei kerro.

Mäkisen teos Betonimyllystä runon siivet, Lauri Viidan muistomerkki valmistui vuonna 1991.

Uusi muistomerkki voisi tulla toiseen paikkaan

Matti Helimo sanoo, että Lauri Viidan muistomerkin turmeleminen on äärimmäisen valitettavaa.

– Kaikki voitava tehtiin, jotta teos olisi voitu ennallistaa kohtuullisin kustannuksin.

Helimon mukaan toiveissa on uusi taideteos kunnioittamaan tamperelaiskirjailijaa. Se ei välttämättä tulisi samaan paikkaan kuin nykyinen muistomerkki.

– Nykyinen paikka on hyvin pimeä puiden välissä. Tietysti toisaalta Lauri Viidan synnyinkoti ja lapsuudenkoti sijaitsevat vähän toisessa päässä harjua. On syytä tarkkaan pohtia paikka, Helimo sanoo.

Mahdollisen uuden teoksen rahoitus on vielä auki.

Käräjäoikeus tuomitsi patsaiden tuhoamiseen syyllistyneet miehet korvaamaan Tampereen kaupungille yli 200 000 euroa. Helimo ei pidä realistisena sitä, että kaupunki olisi miehiltä korvauksia saamassa.

Tampereen taidemuseo odottaa parhaillaan, saisiko se korvausta kaupungin vakuusrahastosta.

Tuhottu Lauri Viidan muistomerkki poistetaan Tampereen taidemuseon hallinnoimasta Tampereen kaupungin julkisen taiteen kokoelmasta.

Jaa.
Exit mobile version