maanantai, 7 lokakuun

Poliisi on lähettänyt kymmenille tuhansille suomalaisille tekstiviestin, jossa varoitetaan huijauspuheluista. Poliisin mukaan soittolistoja voi olla enemmänkin.

Kymmenet tuhannet suomalaiset eri puolilla Suomea ovat saaneet poliisilta tekstiviestin, jossa varoitetaan rikollisten mahdollisesti yrittävän soittaa heille.

Poliisi on lähettänyt varoitusviestin henkilöille, joiden yhteystietoja löytyy poliisin haltuunsa saamilta soittolistoilta, Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Janne Kyllönen kertoo Ylelle.

Kyllönen johtaa pitkään jatkuneen rikoskokonaisuuden tutkintaa. Hänen mukaansa kyse on valtakunnallisesta tapauksesta. Rikolliset ovat onnistuneet huijaamaan ihmisiltä jo miljoonia euroja.

Huijarit toimivat soittamalla ihmisille ja esiintymällä pankkien tai rahoituslaitosten virkailijoina.

– Huijarit soittavat ja luovat sosiaalisen tilanteen, jossa ihminen saadaan luovuttamaan omat verkkopankkitunnukset ja pahimmissa tapauksissa hyväksymään itse rikollisten tekemiä pankkisiirtoja.

Kyllösen mukaan poliisi on saanut rikollisilta haltuunsa kymmeniä tuhansia nimiä sisältäviä listoja. Listat sisältävät ihmisten nimiä ja puhelinnumeroita, sekä joissain tapauksissa myös syntymäaikoja. Henkilötunnuksia listoilta ei löydy.

Poliisi on lähettänyt varoitusviestin juuri listoilta löytyville henkilöille. Kyllönen kertoo, että rikolliset soittavat myös muille.

– Poliisilla ei varmaankaan ole kaikki listat hallussaan.

Poliisilla on tapaukseen liittyen useita epäiltyjä. Kyllönen kertoo, että poliisi ei tässä kohtaa tutkintaa keskity siihen, mistä listat ja nimet ovat peräisin. Tällä hetkellä poliisi keskittyy petosrikoskokonaisuuden tutkintaan.

– Myöhemmin on aika selvitellä, mistä lista on tullut.

Kyllösen mukaan kaikki kokonaisuuden rikokset olisi voitu estää sillä, että ihmiset eivät luovuttaisi omia pankkitietojaan puhelimessa. Pankit tai viranomaiset eivät koskaan kysy pankkitunnuksia puhelimitse.

Jaa.
Exit mobile version