perjantai, 28 kesäkuun

Puukotuksesta epäilty 15-vuotias vangittiin aiemmin tapon yrityksestä epäiltynä. Nyt tutkinnassa on ilmennyt seikkoja, joiden vuoksi rikosnimike voi muuttua epäillyksi murhan yritykseksi.

Roosa Sarajärvi,

Kirsi Karppinen

Poliisi kertoi maanantaina uutta tietoa Oulun kauppakeskus Valkean viime viikon tiistaina 18.6. tapahtuneesta puukotustapauksesta. 15-vuotiaan epäillään puukottaneen tuolloin täysi-ikäistä ulkomaalaistaustaista miestä.

Rikosylikomisario Janne Koskela kertoi Ylelle, että puukotuksesta epäillyn 15-vuotiaan rikosnimike voi vielä koventua epäillystä tapon yrityksestä epäillyksi murhan yritykseksi.

Poika vangittiin viime viikon perjantaina tapon yrityksestä todennäköisin syin epäiltynä. Ennen vangitsemista poliisi kertoi, että poikaa epäillään murhan yrityksestä, mutta poika vangittiinkin lievemmästä rikoksesta eli tapon yrityksestä epäiltynä.

Koskela kertoo, että nyt esitutkinnassa on tullut ilmi seikkoja, joiden valossa näyttää siltä, että rikosnimike muuttuu takaisin murhan yritykseksi. Hän sanoo, että asiasta on käyty syyttäjän kanssa keskustelua, jonka jälkeen tekoa on alettu taas tutkia murhan yrityksenä.

– Kun tällaista vakavaa väkivallantekoa tutkitaan ja saadaan tehtyä esimerkiksi päätelaitetarkastuksia ja muita tällaisia tutkimuksia, uutta tietoa tulee koko ajan lisää. Tämänkaltaisten asioiden kautta saadaan tarkennettua tapahtumien kulkua, kokonaisuutta ja muun muassa tätä rikosnimikettä.

Rikosylikomisarion mukaan tapahtumiin on saatu selkoa päätelaitetutkinnan lisäksi myös muun muassa kuulemalla muita henkilöitä. Koskela ei avaa tarkemmin, mitä uusia tietoja on konkreettisesti löydetty, koska tutkinta täytyy saada turvattua.

– Syyttäjä tulee myöhemmin syyteharkintaa tehdessään ratkaisemaan sen, mistä rikoksesta syyte tullaan nostamaan.

Janne Koskelan mukaan esitutkinta on sujunut tähän asti asianmukaisesti. Hän ei ota tarkemmin kantaa siihen, onko teosta epäilty poika esimerkiksi osoittanut katumusta tapahtuneesta.

Puukotuksen uhri on päässyt jo aiemmin sairaalasta. Poliisin käsityksen mukaan hän on toipumassa fyysisistä vammoistaan. Hyökkäys tuli uhrille täytenä yllätyksenä.

Terrorismitarkoitusta selvitetään: ”Joitakin piirteitä tässä on”

Rikosylikomisario Janne Koskela kertoo tutkinnassa vahvistuneen, että teon takana oli rasistinen motiivi.

Koskela kertoo, että lisäksi poliisi tulee arvioimaan yhdessä syyttäjän kanssa, onko tapauksessa myös viitteitä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä rikoksesta.

– Joitakin piirteitä tässä on. Tähän tapaukseen ei kuitenkaan liity esimerkiksi mitään poliittista manifestia tai suuremman iskun suunnittelua.

Poliisi selvittää yhä sitä, onko viime viikon tiistaina tapahtunut puukotus kopiointi aiemmasta kauppakeskuspuukotuksesta.

Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä, että 15-vuotias epäilty olisi ottanut puukotukseen mallia samassa kauppakeskuksessa 13.6. tapahtuneesta väkivallanteosta, jossa 33-vuotias Juhani Sebastian Lämsä puukotti epäillysti 12-vuotiasta ulkomaalaistaustaista lasta.

Lämsän epäillään tuolloin yrittäneen hyökätä myös 14-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen lapsen kimppuun.

Lämsällä on taustaa kielletyssä uusnatsijärjestö Pohjoismaisessa Vastarintaliikkeessä (PVL).

Janne Koskela sanoo, että eri päivinä tapahtuneissa kahdessa Oulun kauppakeskuspuukotuksessa on selvästi yhteneväisiä piirteitä.

Korjaus 16:55 ja 17.55: Otsikossa puhuttiin aiemmin murhasta ja tekstissä taposta. Oikeat termit ovat murhan yritys ja tapon yritys.

Korjaus 19.53: Tekstin yhdessä lauseessa mainittiin, että rikosnimike on muuttunut epäillyksi murhan yritykseksi. Poliisin mukaan rikosnimike voi muuttua. Syyttäjä tulee lopulta ratkaisemaan sen, mistä rikoksesta syyte nostetaan. Korjattu kyseistä kohtaa jutusta.

Jaa.
Exit mobile version