tiistai, 8 lokakuun

Israelia tukevia mielenosoituksia on järjestetty Suomessa runsaalla parillakymmenellä paikkakunnalla maanantaina alkuillasta.

Esimerkiksi Helsingissä mieltään osoitti noin 200 ihmistä, arvioi paikalla ollut Ylen toimittaja Otso Karhu.

Marssi lähti kulkemaan iltapäiväneljän jälkeen Keskuskatua ja Esplanadin puistoa pitkin Espan lavalle ravintola Kappelin eteen. Poliisin ennakkoarvion mukaan kulkue aiheuttaisi ainakin hetkellistä liikennehaittaa.

Poliisi otti mielenilmauksen yhteydessä yhden henkilön kiinni pahoinpitelyn yrityksestä epäiltynä. Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrotaan Ylelle, että mies oli sylkenyt ja hänen epäillään lyöneen mielenosoittajia kulkueen aikana.

Kiinniotosta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Poliisin mukaan marssin aikana tuli ulkopuolisilta huutelua, mutta ketään muita ei otettu kiinni.

Israelin rinnalla -tukimielenilmauksella osoitettiin tukea Israelille, vastustettiin terroria ja vaadittiin kidnapattujen israelilaisten vapauttamista.

Mielenosoittajia kokoontui maanantaina eri puolilla maata Helsingistä pohjoiseen Suomeen. Suurista paikkakunnista Helsingin lisäksi olivat mukana muun muassa Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio ja Oulu.

Järjestäjät vaativat myös muutosta Suomen Israel-politiikkaan YK:ssa keräämällä allekirjoituksia vetoomukseen.

Äärijärjestö Hamasin verisestä hyökkäyksestä on tullut tänään kuluneeksi tasan vuosi.

Hamas pitää edelleen noin sataa israelilaista panttivankinaan.

Tuen ja solidaarisuuden ilmaisu

Raamatun ja Israelin puolesta toimivan Karmel-yhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Lanberg on yksi tilaisuuden järjestäjistä, mutta hän osallistuu tilaisuuteen myös henkilökohtaisista syistä.

Lanberg on asunut Israelissa aiemmin vuosia.

– Siellä on läheisiä ja rakkaita ystäviä. Tiedän, että vuoden takainen Hamasin isku on satuttanut paljon. Haluan osoittaa tällä tavalla tukea terrorismin uhreille ja niille, jotka ovat edelleen kidnapattuina.

Lanberg kuvailee, että isku oli suuri shokki. Hänen läheisillä israelilaisilla on tuttavia ja perheenjäseniä, joihin isku kohdistui.

– Haluamme näyttää Israelille, että muistamme heitä ja niitä, jotka ovat edelleen kidnapattuina. Heidän muistonsa elää. Tämä on rakkauden ja solidaarisuuden ilmaisu. Odotamme ja toivomme rauhaa Lähi-itään ja Israeliin.

Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja Pasi Turunen luonnehtii vuodentakaista verilöylyä hirvittäväksi tragediaksi.

– Se on tietysti koko Lähi-idälle tragedia. Tänään haluamme muistaa näitä uhreja, vaadimme panttivankien vapauttamista ja terrorismille loppua, hän sanoo.

Turusen mukaan mielenilmauksen takana on lähes parikymmentä Israelin ystävyysjärjestöä sekä uskonnollisia ja ei-uskonnollisia ihmisiä.

Tutkija muistuttaa uhreista

Holokaustia ja antisemitismiä tutkinut Susanna Kokkonen kokee, että vuosi sitten tapetut ja yhä panttivankeina olevat ansaitsevat sen, että heitä muistetaan vuosipäivänä.

– Se, mitä tapahtui lokakuussa 2023, oli äärimmäisen järkyttävää. YK:n raportoija sanoi, ettei ole koskaan nähnyt sellaista vihan määrää. Koen itse tämän todella tärkeäksi, koska olen tutkinut paljon näitä aiheita ja usein uhrit unohtuvat ison poliittisen kuvan tieltä.

Kokkosen mukaan länsimaisten demokratioiden, kuten Suomen, tulisi seisoa Hamasin uhrien taustalla.

– Hamas on tilanteen aloittanut ja voi sen myös lopettaa.

Aiheesta enemmän:

Israel muistaa tasan vuosi sitten tapahtuneen Hamasin hyökkäyksen uhreja

Yle Gazan rajalla tuhotussa kibbutsissa – Hamasin terroristit surmasivat kokonaisia perheitä

Jaa.
Exit mobile version