maanantai, 20 toukokuun

Osa vanhemmista sai sakkoja, koska lapselle ei laitettu turvavyötä tai istuinta. Osalla kiinnitykset oli asennettu väärin.

Hämeen poliisin liikenneryhmä teki eilen tiistaina valvontaiskun hämeenlinnalaisen päiväkodin pihaan. Valtaosa vanhemmista kuljetti lapsiansa vaarallisesti.

Vajaan puolentoista tunnin aikana poliisi tarkasti kymmenen autoa. Vain kaksi selvisi valvonnasta puhtain paperein.

Viisi perhettä sai huomautuksen huonosti kiristetyistä tai väärin reititetyistä turvavöistä. Kolme autoilijaa sai sakkoja. Osa ei käyttänyt lainkaan istuinta tai turvavyötä, ja joillakin kiinnitykset oli asennettu täysin väärin.

Hämeen poliisin ylikomisario Jouni Takalan mukaan poliisi saa jatkuvasti yhteydenottoja, joissa pyydetään valvomaan tilannetta päiväkotien lähistöllä. Yhteyttä ottavat päiväkodit, vanhemmat sekä lähistön asukkaat.

Hämeen poliisi muistutti aihetta käsittelevässä Facebook-päivityksessä, että ajoneuvon kuljettajan ja matkustajien on käytettävä turvavyötä tai asennettua turvalaitetta ajon aikana. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa kuljettaa ilman turvalaitetta. Lisäksi alle 135 senttimetriä pitkän lapsen on käytettävä autossa vähintään turvavyöistuinta tai istuinkoroketta.

Päiväkotien valvonta jatkuu

Poliisi teki vastaavanlaisen tarkkailun maaliskuussa, eivätkä tulokset olleet silloinkaan hyviä. Asian julkisuus ei näytä korjanneen ongelmaa, ja siksi Hämeen poliisi aikoo jatkaa päiväkotien valvontaa.

Poliisi ja Liikenneturva aikovat tehdä yhteistyötä ja lisätä tiedottamista. Takala uskoo, että ongelma on valtakunnan laajuinen, vaikka alueellisia eroja saattaa olla.

Lasten ajoturvallisuuden puutteet eivät ole uusi asia. Maaliskuussa poliisi kertoi, että erityisesti korona-ajan jälkeen tilanne on ollut huono. Jo vuonna 2019 valtakunnallisessa turvaistuinratsiassa paljastui, että joka kolmas yli kolmevuotias lapsi matkusti puutteellisesti kiinnitettynä.

Takalan mukaan lasten kuljettamisen turvallisuus on samanlainen ongelma kuin mopoilijoiden turvallisuus.

– Päiväkotiin tulee joka vuosi uutta porukkaa samalla tavalla kuin mopoporukoihin. Näin joka vuosi alkavat samat ongelmat.

Poliisi kuulee vanhemmilta vuodesta toiseen samat selitykset: kotiin on vain lyhyt matka, lapsi ei suostu istumaan turvaistuimessa tai turvaistuin on toisessa autossa.

Yleisimmät puutteet ovat väärän kokoinen turvalaite tai että turvalaitetta tai turvavyötä ei ole kiinnitetty oikein, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti kertoi maaliskuussa.

Liikenneturva suosittelee, että lapsi matkustaa turvalaitteessa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, vähintään neljävuotiaaksi saakka. Lapsen niska on luonnollisesti tuettu turvalaitteessa, kun hän matkustaa selkä menosuuntaa kohti.

Jaa.
Exit mobile version