lauantai, 12 lokakuun

Tampereella Palestiina-mielenosoituksia järjestävä ryhmä on pettynyt poliisin toimintaan. Lain mukaan poliisin tehtävä on turvata kokoontumisvapauden käyttämistä.

Tampereella mielenosoituksia järjestävä kollektiivi Tampere with Palestine on huolissaan poliisin toiminnasta mielenosoituksissaan.

Kollektiivi on järjestänyt Tampereella viimeisen vuoden aikana useita mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta. Järjestäjien mukaan poliisi on ollut haluton valvomaan järjestystä ja liikennettä mielenosoitusten aikana.

Kollektiivi kertoi asiasta torstaina lähetetyllä tiedotteella.

Viime lauantaina Tampereella järjestettiin mielenosoitus, jossa vaadittiin tulitaukoa Gazaan. Mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä, ja myös Yle oli paikalla seuraamassa tapahtumaa.

Poliisia ei mielenosoituksessa näkynyt, vaikka sen järjestämisestä oli kollektiivin mukaan ilmoitettu.

Tampere with Palestine kertoi koko kollektiivin nimissä lähetetyllä sähköpostilla, että poliisi on myös tietoinen uhkaavista tilanteista, joita mielenosoituksissa on lähes joka kerta ollut. Uhkaavat tilanteet ovat kollektiivin mukaan olleet esimerkiksi solvaavaa huutelua tai väkivallalla uhkailua.

Riskiarvio ja resurssit vaikuttavat valvontaan

Mielenosoituksen järjestämisestä tulee tehdä ilmoitus poliisille.

Valvonnan tarvetta arvioidaan ilmoituksessa annettujen tietojen perusteella, kertoo ylikomisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Riskiarvioon vaikuttavat muun muassa osallistujamäärä, mielenosoituksen ohjelma ja mahdollinen marssi. Turvaamisen tarve kasvaa, jos poliisin riskiarvion mukaan on odotettavissa jonkinlaista vastakkainasettelua.

Arvioinnissa pohditaan myös resursseja.

– Jos on kiireellisiä hälytystehtäviä, niin välttämättä ei aina keretä paikan päälle, Nykopp sanoo.

Poliisi valvoo kuitenkin mielenosoituksia tilannekeskuksesta kameroiden avulla, vaikka ei olisi fyysisesti paikan päällä.

Jos mielenilmauksessa tapahtuu häiriköintiä, poliisi tulee paikalle hälytystehtävänä.

Israelin puolesta järjestetty mielenosoitus oli kriittisempi

Tampereella maanantaina 7. lokakuuta Israelin puolesta järjestetyssä mielenilmauksessa poliisi oli paikalla.

Nykoppin mukaan tähän vaikuttivat muun muassa muissa Pohjoismaissa tapahtuneet pommiuhkaukset Israelin suurlähetystöihin.

– Nämä tilaisuudet arvioitiin pikkuisen kriittisemmäksi ja resurssi oli sillä hetkellä kohdallaan, että pystyttiin näitä mielenosoituksia turvaamaan.

Nykoppin mukaan mielenosoituksen turvaaminen perustuu riskiarviointiin eikä siihen, kenen puolella poliisi on.

– Me teemme riskiarviointia ja turvaamme mielenosoitusta, eikä meille kuulu minkä takia sitä mieltä siellä osoitetaan niin millään tavalla.

Poliisi: Lakia on noudatettu

Palestiina-mielenosoituksia on Ismo Nykoppin mukaan ollut viikoittain ja ne ovat sujuneet ilman häiriöitä.

Tampere with Palestine -kollektiivin mukaan lauantaisessa mielenosoituksessa autoilija olisi yrittänyt ajaa tietä ylittäneen mielenosoittajajoukon päälle. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Nykoppin mukaan tästä tilanteesta ei ole ilmoitettu poliisille.

Mielenosoituksen järjestäjät myös syyttävät poliisia lain ja kansainvälisten oikeuksien vastaisesta toiminnasta, sillä lain mukaan poliisin tehtävä on turvata kokoontumisvapauden käyttämistä.

Nykoppin mukaan poliisi on noudattanut lakia arvioinnissaan mielenosoituksen turvaamisesta. Poliisi keskustelee jatkuvasti esimerkiksi kaupungin ja julkisen liikenteen kanssa mielenilmausten järjestämisestä.

Tamperelainen Suvi Autiosaari osallistui lauantaina järjestettyyn mielenosoitukseen:

Jaa.
Exit mobile version