sunnuntai, 30 kesäkuun

Kahden viime viikon aikana Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut yli 300 huijausrikosta.

Rahaa vievät huijarit ovat taas liikkeellä Itä-Suomessa, varoittaa poliisi. Pelkästään kesäkuun aikana Itä-Suomen poliisille on tehty yli 300 rikosilmoitusta petoksista ja maksuvälinepetoksista. Ilmoituksia tulee kymmeniä joka viikko.

Rikoksilla viedyt rahasummat ovat olleet pääasiassa muutaman satasen suuruisia, mutta joukossa on myös tuhansien eurojen summia. Kahden viime viikon aikana uhreilta on viety yhteensä noin 200 000 euroa.

– Jokaisen tulee muistaa, ettei kenellekään pidä luovuttaa omia verkkopankkitunnuksia tai maksukorttien tietoja, rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista muistuttaa.

Jos epäilee luovuttaneensa verkkopankkitunnuksensa huijarille, tulee olla heti yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

Leinonen kehottaa juttelemaan huijausten riskeistä etenkin iäkkäämpien ihmisten kanssa. Suojautumiskeinona kannattaa myös muistaa mobiilivarmenne, jota käyttämällä voi tunnistautua monille verkkoalustoille pankkitunnusten sijasta. Mobiilivarmenteella voi kirjautua tai tunnistautua kaikille muille sivuille paitsi pankkien sivuille.

– Toisaalta, jos jollakin muulla kuin pankin sivulla ei tarjota kirjautumiseen tai tunnistautumiseen mobiilivarmennevaihtoehtoa, voi jo epäillä sivun aitoutta, Leinonen opastaa.

Huijauksia etenkin Matkahuollon ja Omakannan nimissä

Itäsuomalaisilta on huijattu parin viikon aikana rahaa monien eri nettihuijausten kautta.

Poliisin tietoon on tullut ainakin neljä huijausta, jotka on tehty Matkahuollon nimissä. Pohjoiskarjalainen nainen sai Matkahuollon nimissä tekstiviestin, jossa kerrottiin maksamatta jääneestä kuljetusmaksusta. Uhri kirjautui pankkitunnuksillaan saamansa ”selvityslinkin” kautta tekastuille sivuille. Hänen tililtään hävisi lähes 2 500 euroa.

Matkahuollon nimissä lähetetyllä sähköpostiviestillä huijattiin eteläsavolaiselta henkilöltä luottokorttitiedot. Ennen kortin kuolettamista huijari ehti tehdä liki 2 000 euron edestä ostoja. Kolmas uhri menetti Matkahuollon nimissä tehdyllä huijauksella 30 000 euroa, neljäs 9 000 euroa.

Huijarit ovat vieneet rahaa myös tekaistun Omakanta-sivuston kautta. Erään asianomistajan tililtä siirrettiin huijaussivun kautta 13 000 euroa ulkomaalaiselle pankkitilille. Uhrin pankki oli reagoinut epäilyttävään rahansiirtoon ja sai palautettua summan uhrille.

Myös toinen henkilö houkuteltiin kirjautumaan Omakanta-huijaussivustolle, ja hän menetti 20 000 euroa ulkomaalaiselle tilille.

Huijauksia on esiintynyt myös esimerkiksi netin kauppapaikoissa sekä pankkien ja ulosottolaitosten nimissä.

Itä-Suomen poliisi tutkii tapauksia eritasoisina petoksina ja maksuvälinepetoksina. Tiedossa on myös useampi petoksen yritys.

Katso alta Ylen Digihuijatut-sarjan jakso nettikauppahuijauksista. Sarjassa asiantuntijat kertovat, kuinka digimaailman karikot voi välttää.

Jaa.
Exit mobile version