perjantai, 25 lokakuun

Poliisin mukaan sairaalasta keväällä kotiutunut ampumisen uhri ei ollut keskustellut epäillyn pojan kanssa koulussa.

Katri Kirsi,

Rosa Lehtokari

Poliisin esitutkinta Vantaalla Viertolan koulussa huhtikuussa tapahtuneesta kouluampumisesta on valmistunut. Samalla poliisi kertoi tapauksesta täysin uusia tietoja.

Esitutkinnassa selvisi muun muassa se, että ennen luokkahuoneeseen saapumista epäilty otti itsestään poseerauskuvan aseen kanssa ja latasi aseen.

Poliisin mukaan epäilty on kertonut kuulusteluissa, että hänen aikomuksenaan oli ollut ampua useampiakin henkilöitä, joita hän oli nimennyt laatimassaan listassa syrjijöiksi ja nimittelijöiksi. Epäilty oli tehnyt 15 nimeä sisältävän listan henkilöistä, jotka hän koki kiusaajiksi.

Poliisi ei ole saanut tutkinnan aikana minkäänlaista näyttöä siitä, että uhreiksi valikoituneet oppilaat olisivat kiusanneet tai syrjineet epäiltyä.

Esitimme tutkinnanjohtaja Marko Särkälle 14 kysymystä tapahtuneesta.

1. Mitä luokkahuoneen tapahtumista on selvinnyt esitutkinnassa?

– Meille on selvinnyt, että luokkatilassa on ammuttu neljä laukausta. Tilanteessa oli kolme uhria. Tapahtumat kestivät luokkahuoneessa noin puolitoista minuuttia.

– Sitten rinnakkaisluokan opettaja sai puututtua tilanteeseen siinä määrin, että hän on saanut puhumalla epäillyn ulos luokkatiloista ja koulurakennuksesta.

2. Voitko kertoa lisää, mitä opettaja teki?

– Hän on päämäärätietoisesti kohdistanut toimiaan epäiltyyn. Hän on puuttunut tilanteeseen, käskenyt epäiltyä lopettamaan ja poistumaan luokkatilasta.

– Opettaja on saanut siinä määrin kontaktin tähän oppilaaseen, että oppilas on totellut opettajan käskyä, että tilasta pitää poistua.

3. Millaiseen vaaraan opettaja itsensä siinä tilanteessa altisti?

– Kyllä hän on ihan konkreettisessa vaarassa ollut, koska epäilty on osoittanut häntä aseella.

4. Epäilty ampui neljä laukausta luokkahuoneessa, kolme niistä osui luokkatovereihin. Mihin neljäs laukaus osui?

– Esitutkinnassa ei ole ihan tarkasti selvinnyt, että mihin se on osunut. Mutta luokkatilan lattialta tämä neljäs luoti on löytynyt. Luoti ei osunut kehenkään ihmiseen.

5. Oliko tässä tilanteessa ampumisen lisäksi sanallista uhkaamista?

– Sellaista ei ole tullut esille. Luokkatilaan tullessaan epäilty on ilmoittanut, että nyt loppuu kiusaaminen. Sitten hän on alkanut toimia.

– Luokkatilassa olleet henkilöt eivät ole aluksi ymmärtäneet itsekään, mistä on ollut kyse ja kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

6. Mistä päättelet, että he eivät ole ymmärtäneet tätä tilannetta?

– Se on käynyt ilmi esitutkinnassa opettajan itsensä ja näiden luokkatoverien kertomana. Esimerkiksi aseen laukauksen ääni on ollut niin pieni, että sitä on luultu leikkiaseeksi siinä tilanteessa.

7. Toinen loukkaantuneista tytöistä pääsi puolentoista viikon sairaalahoidon jälkeen kotiin. Mitä hän on kertonut tilanteesta?

– Hän on ollut omalla paikallaan luokkahuoneessa sermin takana istumassa, kun tämä epäilty on tullut hänen luoksensa ja ampunut häntä.

– Esitutkinnan aikana on tullut selville, että käytännössä tämä uhri ei ole missään vaiheessa edes jutellut tämän epäillyn kanssa koulussa.

8. Mitä sitten tapahtui, kun opettaja sai epäillyn poistumaan luokasta?

– Kouluhenkilökunta aloitti välittömästi ensiavun antamisen uhreille ja soittivat hätäkeskukseen.

– Sitten epäilty poistui koulun alueelta. Hänellä ei ollut mitään tiettyä päämäärää, hän on vaan lähtenyt kävelemään koulun alueelta pois. Hänet otettiin kiinni Helsingin puolella Siltamäessä.

9. Minkälainen vaara on ollut siinä tilanteessa, kun poika on lähtenyt luokasta?

– Esitutkinnassa ei ole ilmennyt, että hän olisi matkansa aikana ketään vastaan tulleita ihmisiä uhkaillut tai kohdistanut asetta kehenkään ihmiseen.

10. Miten pojan kiinniotto tapahtui?

– Rauhallisesti. Kun poika näki poliisiauton saapuvan, hän laski saman tien aseen maahan ja nosti kätensä ylös. Hän totteli poliisin antamia käskyjä kiinniottotilanteessa.

11. Poliisi epäilee poikaa murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä. Millä perusteella nämä rikosnimikkeet?

– Epäilty on kertonut suunnitelleensa tätä tekoa kahdesta neljään viikkoa. Hän myös laati listan henkilöistä, joihin aikoi tekonsa kohdistaa. Tekotapa on myös erittäin raaka ja julma.

12. Onko selvinnyt, onko epäilty paljastanut näitä aikeitaan muille esimerkiksi netissä?

– Tästä ei ole löytynyt esitutkinnassa viitteitä, että hän olisi kenellekään kertonut ennakkoon mitään.

13. Mitä epäilty itse ajattelee teostaan?

– Kyseessä on nuori lapsi, jolla on kehityskin vielä vaiheessa. Hän on kertonut, että tämä kiusaaminen on ollut teon motiivi.

– Hän on osoittanut katumusta esitutkinnan aikana näitä tekoja kohtaan ja kertonut, että uhrit eivät olisi ansainneet tätä.

14. Poika ei ole ikänsä takia rikosoikeudellisessa vastuussa. Mitä hänellä on nyt edessään?

– Tosiaan rikosoikeudellista vastuuta ei ole, mutta vahingonkorvausvastuu tietenkin on. Tällaisissa teoissa uhrien ja heidän omaistensa on mahdollista hakea korvauksia epäillyltä.

Jaa.
Exit mobile version