Jyväskylässä vuosia väännetty Hippoksen alueen liikuntarakentamisen miljoonahanke uhkaa vaarantua siitä tehdyn valituksen vuoksi.
Jääkiekon SM-liigajoukkue JYPin hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen teki torstaina rikosilmoituksen jyväskyläläisen, vihreistä eronneen varavaltuutetun Päivi Korpivaaran toiminnasta.
Seppänen haluaa poliisin selvittävän, täyttyvätkö Korpivaaran toiminnassa kiristyksen tunnusmerkit. Yle on vahvistanut poliisilta, että asiassa on jätetty rikosilmoitus.
Rikosilmoitus liittyy Korpivaaran Jyväskylän Hippos-hankkeesta jättämään kunnallisvalitukseen. Valituksen vuoksi 211 miljoonan euron rakennushanke on vaarassa kaatua tai ainakin kallistua ja myöhästyä puolella vuodella.
Seppäsen mukaan keskustelussa Korpivaaran kanssa esiin nousi vaatimus, että Seppäsen pitäisi järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun Jamkin hallituksen vaihto ja lisäksi hoitaa potkut Mikko Salmiselle sekä Eino Leisimolle.
Salminen on Jamkin hallintojohtaja ja Leisimo Jyväskylän kaupungin sivistyksen toimialajohtaja.
Korpivaara myöntää, että on monessa yhteydessä vaatinut Jamkin johdon vaihtamista, mutta kiistää kytkeneensä vaatimuksen tekemäänsä valitukseen.
– Pystyn todistamaan sanomiseni, mutta onko Seppäsellä väittämänsä vaatimukseni nauhoitettuna, kysyy Korpivaara.
Ylen haastattelussa alkuviikosta Korpivaara vastasi myöntävästi toimittajan kysymykseen siitä, voisiko hän vetää valituksen pois tietyin ehdoin. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, mitä ehdot ovat.
Korpivaara on sanonut myös Keskisuomalaiselle, että hän voi vetää valituksensa pois, ”kun asiat tehdään vähän toisin”. Lehden mukaan Korpivaaralla on vaatimuksia, jotka eivät liity suoraan Hippos-hankkeeseen. Ne koskivat lähikoulujen lakkauttamisen perumista ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun johdon vaihtamista.
Ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikosken mukaan Korpivaara on irtisanottu työsuhteestaan ammattikorkeakouluun viime toukokuussa.
Valitus voi kääntyä pakottamiseksi tai kiskonnaksi
Rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta kommentoi asiaa yleisellä tasolla, ei Jyväskylän tapausta.
Hän kertoo, että Helsingissä tuli takavuosina ilmi tapaus, jossa kunnallisvalituksen tehnyt mies tuomittiin vuonna 2020 korkeimmassa oikeudessa törkeästä kiskonnasta.
Helsinkiläismies oli esittänyt suurta rakennushanketta aloittavalle yritykselle vaatimuksen, että hän vetää kaavavalituksensa pois, jos yritys maksaa hänelle 62 500 euroa.
Kiinteistöyhtiö oli maksanut hänelle 24 800 euroa. Poliisi oli kuitenkin myöhemmin kiinnostunut asiasta.
– Tästä pystyy päättelemään, että kunnallisvalituksia ei voi lähtökohtaisesti tehdä kiusantekomielessä ja kiristystarkoituksessa, sanoo Hyttinen.
Kiskontaan syyllistyy, jos hankkii tai vaatii itselleen tai toiselle perusteetonta taloudellista etua.
Pakottaminen ei sen sijaan edellytä taloudellista etua. Siitä voidaan tuomita, jos jollain uhkauksella pakottaa toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin.
– Jos joku yrittää tehdä kunnallisvalituksen sen takia, että saisi jonkun pakotettua tekemään jonkun teon, se voisi olla jossain määrin rikosoikeudellisesti ongelmallista.
Kiskonnasta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kahdeksi vuodeksi.
Törkeästä kiskonnasta on rangaistuksena vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.
Pakottamisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Videolta voit katsoa, millaisia tiloja Hippokselle suunnitellaan.