maanantai, 8 heinäkuun

Hallintovaliokunta pyysi perustuslakivaliokuntaa katsomaan kohtaa, jossa puhutaan turvapaikanhakijan mahdollisuudesta valittaa. Laista äänestäminen menee joka tapauksessa ensi viikolle.

Perustuslakivaliokunta kuulee tänään perjantaina asiantuntijoita kiistellyn käännytyslain takia.

Valiokunta aloitti kuulemiset aamuyhdeksältä. Hallintovaliokunta pyysi perustuslakivaliokuntaa katsomaan kohtaa, jossa puhutaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen mahdollisuudesta valittaa.

  • Yle seuraa perustuslakivaliokunnan työtä ja käännytyslain etenemistä tässä päivittyvässä artikkelissa.

Aamun kokoukseen kiirehtinyt perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) sanoo, että valiokunta on jo arvioinut käännytyslain perustuslainmukaisuutta aiemmassa lausunnossaan.

Valiokunnan mukaan estettä määräaikaisen poikkeuslain säätämiselle ei ole.

– Poikkeuslakiesitys täyttää perustuslain edellytykset rajatulle poikkeukselle, Vestman toteaa.

Lakiesitys mahdollistaa turvapaikkahaun keskeyttämisen, jos Venäjä ohjaa ihmisiä tarkoituksella rajalle ja se uhkaa Suomen turvallisuutta tai itsemääräämisoikeutta. Hallintovaliokunta yritti aiemmin muokata esitystä niin, että laki saisi taakseen riittävän eduskunnan enemmistön.

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat katsoneet aiemmin, että lakiehdotus olisi ristiriidassa perustuslain ja EU-oikeuden kanssa.

Lopullinen eduskunnan äänestys käännytyslaista menee ensi viikolle.

SDP on vaatinut muutoksia

Suurin oppositiopuolue SDP vaati lakiehdotukseen monia muutoksia, kuten eduskunnan roolin vahvistamista lain käyttöönotossa ja valitusoikeuden selventämistä. Puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) on sanonut, että puolueen tavoitteet olisivat täyttyneet.

SDP edellytti, että hallintovaliokunnan luonnos on vietävä vielä perustuslakivaliokunnalle tarkastukseen. Tämä vaatimus toteutuu nyt tänään perjantaina.

SDP:n rooli on ollut lain läpimenossa olennainen, sillä käännytyslaki tarvitsee viides kuudesosan enemmistön mennäkseen läpi. Vasemmistoliitto ja vihreät suhtautuvat ehdotukseen varauksella.

Jotkut SDP:n kansanedustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä lakia vastaan. Sen sijaan oppositiopuolue keskusta on ilmoittanut kannattavansa käännytyslakia.

Katso myös videolta, kuinka erimieliset kansanedustajat puhuivat käännytyslaista 4. heinäkuuta:

Jaa.
Exit mobile version