maanantai, 7 huhtikuun

Varsinais-Suomen ely-keskus päätti, ettei Porin TNT-tehdas­hankkeeseen sovelleta YVA-menettelyä. Yksityiskohtia ei kerrota, koska päätös on salassa­pidettävä.

Räjähdevalmistaja Forcit rakentaa TNT-tehtaan asumattomalle alueelle metsään Porin Noormarkkuun. Tavoitteena on räjähdetuotannon käynnistäminen vuoden 2028 aikana.

Tehtaan rakentamiseen ei vaadita ympäristövaikutusten arviointimenettelyä eli YVAa. Varsinais-Suomen ely-keskus päätti, ettei Porin TNT-tehdashankkeeseen sovelleta YVA-menettelyä.

YVA-menettelyä sovelletaan hankkeisiin, joilla on todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia. Sen avulla pyritään vähentämään tai kokonaan estämään haitallisia vaikutuksia ympäristölle.

Ely-keskuksen päätös ja hankkeesta vastaavan esitys ovat salassapidettäviä, joten viranomainen ei kerro niiden yksityiskohtia. Viranomainen voi salata esimerkiksi asiakirjat, jotka koskevat Puolustusvoimien varustamista tai maanpuolustuksen kannalta merkityksellisiä kohteita.

– Tehtaan vaikutukset ympäristöön arvioidaan kuitenkin tarkasti muissa menettelyissä, sanoo ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Anu Lillunen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Hänen mukaansa eri viranomaisten yhteistyö on sujunut hyvin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvista vastaava Teemu Lehikoinen kertoo, ettei Forcitilta ole vielä tullut ympäristölupahakemusta.

– Tässä tapauksessa on tietenkin selkeää ja yksiselitteistä, että hanke vaatii ympäristöluvan. Hakemuksen käsittelee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Kun tehdas käynnistyy, sen toimintaa valvoo Varsinais-Suomen ely-keskus.

Runsasta lupien hakua

Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund kertoi yhtiön ympäristösuunnitelmista maanantaisessa tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa alueella tehdään parhaillaan luontoselvityksiä, jonka jälkeen vuorossa ovat maaperätutkimukset.

Meneillään on runsaasti suunnittelutyötä.

Lopullisen investointipäätöksen tekeminen on ajankohtaista ensi kesän loppupuolella.

– Syksyllä jatkamme hakemusten tekemistä. Ohjelmassa ovat silloin ympäristö-, kemikaaliturvallisuus- ja rakentamisluvat. Sitten nopeasti menee kuokka maahan, Westerlund lupaa.

Hänen mukaansa lähtökohtana on, että ympäristövaikutukset uudella tehtaalla olisivat mahdollisimman pienet.

– Ilmaan päästöt ovat todella pienet, eikä vesistöihin tule päästöjä ollenkaan, Westerlund listaa.

Jaa.
Exit mobile version