Helsingin pormestariehdokkaat olivat huolissaan asuntorakentamisen jumahtamisesta. Pelkona on asumisen hinnan kova nousu pääkaupungissa.
Asumisen hinta on Helsingissä liian korkea.
Tätä mieltä olivat kaikki Helsingin viiden suurimman puolueen pormestariehdokkaat eilen torstaina pidetyssä Ylen pormestaritentissä.
Kohtuuhintainen asuminen on tärkeää myös kaupungin asukkaille. Ylivoimainen enemmistö eli 85 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista helsinkiläisistä oli sitä mieltä, että kaupungin tulee turvata kohtuuhintainen asuminen.
Pormestariehdokkaiden kannat eroavat siinä, miten kaupunkia pitäisi rakentaa ja mitkä ovat tehokkaimmat keinot hoitaa asunto-ongelmaa.
Helsingin väestönkasvu oli 11 000 asukasta viime vuonna. Samaan aikaan Helsingissä aloitettiin vain noin 3 000 uuden asunnon rakentaminen.
Uusien asuntojen tuotantomäärä on jäänyt merkittävästi alhaisemmalle tasolle rakentamisen laskusuhdanteen takia.
Kaupungin olisi mahdollista omalla asuntotuotannollaan tasata tilannetta rakennusalan laskusuhdanteen yli, jolloin asumisen hinta ei nouse kohtuuttomasti.
Edelleen odotetaan vuokralla omaksi -mallin käynnistämistä, jolla on tarkoitus korvata Helsingin perinteinen kohtuuhintaisten omistusasuntojen Hitas-järjestelmä.
Asunnottomuus kääntyi nousuun
Oppositiopuolueita edustavat pormestariehdokkaat syyttävät maan hallitusta päätöksestä lopettaa opiskelija- ja asumisoikeusasuntojen rakentamisen tukeminen. Se vaikuttaa asuntorakentamiseen Helsingissä, jonne kipeästi kaivattaisiin lisää kohtuuhintaisia asuntoja.
– Opiskelija-asuntojen rakentaminen on pysähtynyt käytännössä kokonaan. Niitä ei ole nytkään tarpeeksi Helsingissä, Atte Harjanne (vihr.) sanoo.
Harjanteen mukaan kaupungin pitää olla suhdanteita tasaava toimija, mutta hän myöntää, että haaste on iso.
– Rakennusalan jumahdus on ehkä isompi kuin osattiin vielä hetki sitten arvioida, Harjanne sanoo.
Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan Helsingin asumisen kalleudesta kertoo se, että viime vuonna asunnottomuus nousi ensimmäistä kertaa vuosikymmenien laskun jälkeen.
– Meillä kasvoi häätöjen määrä kaksikymmentäkaksi prosenttia, Arhinmäki sanoo.
Wille Rydman (ps.) puolestaan katsoo, että Helsingin rakentamistahti on ollut ylimitoitettua. Helsingissä on samaan aikaan myymättömiä asuntoja, jotka eivät käy kaupaksi.
– Rakennusliikkeiden ei enää välttämättä kannata rakentaa. Asuntojen hinnat ovat tulleet alas ehkä jopa enemmän kuin tilastot näyttävät, Rydman sanoo.
Daniel Sazonovin (kok.) mielestä Helsinkiin pitäisi rakentaa uuden Pasilan kaltaista tiivistä kaupunkirakennetta, mutta myös omakotialueita, kuten esimerkiksi parhaillaan kaavoitettavaan Östersundomiin.
Sazonov sanoo, että asumisen hintaan vaikuttavat monet pienemmätkin seikat, eivät vain rakentaminen.
– Itse olen tehnyt töitä sen eteen, että pidämme kiinteistöveron sen alarajalla, että se ei kuormita asumisen kustannuksia.
Kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Hekan toistuvat vuokrankorotukset ovat olleet myrkkyä monelle pienituloiselle asukkaalle. Kaupunki on poliitikkojen päätöksellä pääomittanut Hekaa vuokrien nousun jarruttamiseksi.
– Emme voi vuodesta toiseen tukea nimenomaan vain yhtä asukasryhmää kaupungissa, Sazonov sanoo.
– Me olemme lähteneet SDP:ssä siitä, että Hekaa tuetaan, Eveliina Heinäluoma (sd.) sanoo.
Hänen mukaansa demarit ovat valmiita harkitsemaan sitä jatkossakin, jos vuokrankorotuspaineet jatkuvat.
Helsingin viiden suurimman puolueen pormestariehdokkaat kohtasivat torstai-iltana Ylen pormestaritentissä. Katso koko lähetys: