perjantai, 4 lokakuun

Pörssisähköstä on joutunut maksamaan tällä viikolla poikkeuksellisen paljon.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Maanantaina lämmöt alas, tiistaina kylmä lounas, ei aamusuihkua keskiviikkona ja torstaina pyykit pesuun vasta yötä vasten…

Pörssisähköasiakkailla on tällä viikolla riittänyt säätämistä, kun hinta on liikkunut päiväsaikaan pahimmillaan yli 60 sentin tasoilla kilowattitunnilta.

Huomenna tilanne kuitenkin muuttuu – hinnat putoavat selvästi. Kalleinta on kello 19-20, jolloin verollinen hinta on 18,36 senttiä kilowattitunti.

Hintojen sahaus alkoi syyskuussa, mutta lokakuun alun tasot ovat olleet omaa luokkaansa. Lokakuun arvonlisäverollinen keskiarvo kolmelta päivältä on hurjat 20 senttiä kilowattitunnilta.

Pääsyyt heiluville ja koville hinnoille ovat johtuneet säästä eli tuulituotantoa on ollut ajoittain vähän, ja siitä, että tasaisen tuotannon yksiköitä on ollut poissa pelistä, kun Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloita on huollettu ja korjattu. Lisäksi sähköä Ruotsista on saatu niukasti rajasiirtoyhteyksien huolto- ja korjaustöiden takia. Tarjontaa kovempi kysyntä on nostanut hintoja.

Pahin kurimus on kuitenkin nyt ohi ja se näkyy sähkön spot-hinnoissa.

Ensinnäkin: Tuulivoimaloiden ”lepotauko” on ennusteiden mukaan päättynyt.

Huomenna pitäisi tuulla ajoittain tuhansien megawattien verran. Tilanteen voi tarkistaa tästä linkistä, jonka takaa löytyy Fingridin jatkuvasti päivittyvä ennuste.

Toiseksi: ”Telakalla” olleet voimalat palaavat taas tuotantoon.

Fortumin Loviisan ykkösyksikön vuosihuollon arvioidaan päättyvän tulevana lauantaina eli lokakuun 5. päivä. Sähkön tuotantoon on siis pian tarjolla yli 500 megawattia lisää tehoa.

Teollisuuden Voiman Olkiluodon kakkosyksikkö palaa puolestaan näillä näkymin sähköntuotantoon sunnuntaina lokakuun 6. päivä vararoottorin asentamisen jälkeen. Roottori vikaantui syyskuun alussa. Sähköntuotanto jatkuu kuitenkin täystehoa alhaisemmalla 725 megawatin tehotasolla.

Kolmanneksi: Ruotsista saa kohta taas sähköä täydellä siirtoteholla.

Pohjois-Ruotsin siirtoyhteyden rajoitus Suomeen päin poistui jo sunnuntaina. Suomeen voi siis tuoda sähköä 200 megawatin sijaan tarvittaessa 1200 megawatin siirtoteholla.

Täältä sinnepäin rajoitus on voimassa vielä parisen viikkoa.

Mutta merkittävää on, että myös Lounais-Suomen ja Ruotsin väliset siirtorajoitukset huoltotöiden vuoksi poistuvat pian – Fingridin mukaan noin viikon kuluttua eli 11. päivä lokakuuta. Siihen saakka sähköä voi tuoda enintään 400 megawatin teholla normaalin 1200 megawatin sijaan.

Jaa.
Exit mobile version