torstai, 16 tammikuun

Oikeudenkäyntikulut esimerkiksi työpaikkojen riita-asioissa voivat helposti nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ammattiliittojen jäsenilleen antama oikeusapu on harkinnanvaraista.

Yle kertoi tällä viikolla kouvolalaisesta lähihoitajasta, joka sai potkut kritisoituaan työnantajaansa sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson hyvinvointialue irtisanoi hyvinvointialueen kotihoidon käytäntöjä Facebookissa kritisoineen Ilkka Lehtomäen. Hyvinvointialueen mukaan irtisanomisen syy oli sopimaton käytös ja siitä aiheutunut luottamuspula.

Lehtomäki kertoi Ylelle ottaneensa tapauksen johdosta yhteyttä ammattiliittoonsa Tehyyn. Hänen mukaansa liitto ei kuitenkaan lähtenyt ajamaan asiaa eteenpäin. Syy tähän oli muun muassa se, että hän oli vastikään vaihtanut ammattiliittoaan.

Tehyn viestinnästä kerrotaan, että he eivät kommentoi Lehtomäen tapausta. Tehyssä oikeusapua myönnetään harkinnanvaraisesti työsuhderiitoihin, kuten irtisanomisiin ja palkkasaataviin. Oikeusavun myöntäminen edellyttää muun muassa kolmen kuukauden jäsenyyttä ennen tapahtumaa, joihin oikeusapua haetaan.

Kysyimme ammattiliitoilta, milloin ne antavat oikeusapua ja milloin eivät.

Kysymyksiin vastasivat Paperiliiton juristi, varatuomari Juha Koivisto, JHL:n lakiasiainjohtaja Keijo Karhumaa sekä PAMin lakiasiainpäällikkö Arja Pohjola. He kommentoivat asiaa yleisellä tasolla.

Lähihoitaja Ilkka Lehtomäki irtisanottiin, kun hän oli julkisesti kritisoinut työnantajaansa eli Kymenlaakson hyvinvointialuetta:

1. Ovatko ammattiliiton lakipalvelut heti jäsenen käytettävissä?

– Kyllä. Ainoa poikkeus ovat oikeuteen asti menevät asiat. Silloin riidan on pitänyt syntyä jäsenyyden aikana. Liiton palvelut ovat jäsenten rahoittamia. Jos joku liittyy vain sen takia, että saa asiansa liiton kautta hoidettua, se ei ole reilua muille. Työsuhteisiin liittyvien riitojen oikeudenkäyntikulut nousevat helposti kymmeniin tuhansiin euroihin, kertoo juristi Juha Koivisto Paperiliitosta.

– Eivät ole. Meillä edellytyksenä on se, että uusi työntekijä on ollut kuusi kuukautta ammattiliiton jäsenenä, joista vähintään kolme kuukautta PAMissa. Oikeusapu on hirvittävän kallis etu, joka kattaa omat kustannukset ja jos juttu hävitään, myös vastapuolen kulut. Siksi siinä on pakko olla rajoitteita, sanoo lakiasiainpäällikkö Arja Pohjola PAMista.

– Osa lakipalveluista on jäsenen käytössä heti. Oikeusapu, joka on harkinnanvaraista, edellyttää ammattiliiton kuuden kuukauden jäsenyyttä ja sitä, että kyseinen asia on tapahtunut jäsenyyden aikana, sanoo JHL:n lakiasiainjohtaja Keijo Karhumaa.

2. Milloin oikeusapua annetaan?

– Esimerkiksi riitatilanteissa selvitämme riidan taustat ja faktat. Sen jälkeen sovinnosta neuvotellaan työnantajan kanssa. Yleensä näiden tietojen perusteella ratkaistaan, annetaanko oikeusapua. Usein ratkaiseva tekijä on, saadaanko asiasta tarpeeksi näyttöä, sanoo juristi Juha Koivisto Paperiliitosta.

– Juristit eivät suinkaan hoida kaikkia tapauksia, vaan ne menevät ensin työsuhdeasioita hoitavien henkilöiden selvitettäväksi. Asioita pyritään neuvottelemaan ja sovittelemaan työnantajan kanssa. Oikeusapua myönnetään vasta siinä vaiheessa, kun pohditaan sitä, viedäänkö asia tuomioistuimeen. Yleensä asia etenee oikeuteen, jos katsomme, että sillä olisi mahdollisuuksia menestyä, sanoo lakiasiainpäällikkö Arja Pohjola PAMista.

– Oikeuteen asti mennään, jos arvioimme, että esimerkiksi riita-asialla on realistiset mahdollisuudet menestyä oikeudessa. Lisäksi kyseeseen voi tulla ennakkotapausluontoiset jutut. Jos lainsäädännössä on harmaata aluetta, ennakkotapausten kautta päästään näkemään, millainen oikeuskäytäntö tällaisessa uudessa tilanteessa on, JHL:n lakiasiainjohtaja Keijo Karhumaa sanoo.

3. Kuinka usein riita-asioissa mennään oikeuteen saakka?

– Oikeuteen päätyminen on harvinaista, yleensä sovinto saavutetaan aiemmin. Vuodessa kaikista oikeusapupyynnöistä noin kymmenkunta etenee lopulta oikeuskäsittelyyn asti, sanoo juristi Juha Koivisto Paperiliitosta.

– Meille tulee noin seitsemänsataa riitatapausta käsittelyyn vuodessa. Näistä oikeuteen menee noin sata juttua vuodessa. Monesti asia sovitaan oikeuskäsittelyn aikana ja vain noin puolet oikeustapauksista etenee tuomiovaiheeseen saakka, sanoo lakiasiainpäällikkö Arja Pohjola PAMista.

– Yhteydenottoja liittoon tulee useita satoja vuodessa. Useampi kymmenen tapausta niistä viedään oikeuteen tuomioistuimen ratkaistavaksi, sanoo JHL:n lakiasiainjohtaja Keijo Karhumaa.

Jaa.
Exit mobile version