Haasteita lajin saamiseksi olympialaisiin tuovat Vesa Nissisen mielestä ainakin mahdollinen EU:n kaavailema lyijykielto ja se, ettei ammuntaa mielletä kaikkialla urheiluksi.
Eetu Ruonakoski,
Hanna Holopainen,
Essi Markkula
Practical kivääriammunnan MM-kisat päättyivät Limingan ja Lumijoen rajalla sijaitsevalla Ruutikankaalla lauantaina.
Suomessa ennennäkemättömään tapahtumaan osallistui kilpailijoita 36:sta eri maasta. Kaikkiaan kilpailijoita oli noin 700, joista yli 100 suomalaisia.
Tällainen on nopeasti kasvava ampumaurheilulaji practical: yhdistää nopeaa toimintaa ja tarkkuutta
Kilpailu keräsi paljon osallistujia, mutta voisiko practical-ammunnasta tulla joskus jopa olympialaji?
Ainakin jos kilpailunjohtaja Petteri Arolta kysytään. Hän kertoo kansainvälisen liiton johtokunnan tehneen päämäärätietoisesti töitä sen eteen.
– Kansainvälinen lajiliitto ja olympialiike ovat jo tehneet tällaisen esisopimuksen meidän lajin ottamisesta ainakin näytöslajiksi olympialaisten yhteyteen, sanoo Aro.
Uuden ammuntalajin saaminen olympialaisiin olisi haastavaa
Suomen ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen taas ei pidä practical-ammunnan nousua olympialaisiin kovin todennäköisenä.
– Tällä hetkellä ammunta on yksi niistä lajeista, jotka ylipäänsä saavat taistella olemassaolostaan olympialaisissa. Sanotaan niin, että yleinen virtaus on enemmänkin siihen suuntaan, että jos saataisiin pidettyä nykyinen asema, niin se olisi jo merkittävä asia ampumaurheilulle.
Nykyiset ammuntalajit nähdään vielä seuraavissa olympialaisissa Los Angelesissa, mutta tulevaisuudesta ei ole tietoa, Nissinen kertoo.
– Käytännössä uuden ammuntalajin mukaan tuominen olisi vähintäänkin haastavaa, hän sanoo.
Nissisen mukaan asiaan vaikuttaa olympialaisten rajatun lajimäärän lisäksi muun muassa se, että kaikki eivät miellä ammuntaa urheiluksi.
– Ammunta yhdistetään välineen kautta muihin asioihin, ja siihen suhtaudutaan sitten yleisesti negatiivisesti, että aseiden kanssa toimitaan, hän kokee.
Yhtenä mahdollisena haasteena lajille Nissinen näkee myös EU:ssa kaavaillun lyijykiellon, mikä hänen mukaansa tekisi urheiluammunnasta jatkossa äärimmäisen vaikeaa.
”Mahtava mesta” – MM-kilpailut keräsivät kiitosta
Practical kivääriammunnan MM-kilpailun turvallisuudesta vastaava, turvallisuuspäällikkö Kimmo Koivisto kertoo, että tapahtuman turvallisuusjärjestelyt ovat olleet erityislaatuiset.
Turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää jo siksi, että aseita on paikan päällä valtava määrä. Varsinaisen kilpailuviikon aikana (4.-10. elokuuta) ammuttavien patruunoiden määrä oli Koiviston mukaan 600 000-800 000 kappaletta.
Pari viikkoa kestäneet kisat päättyivät eilen lauantaina shoot off -parikilpailuun, eräänlaiseen näytöslajiin. Ilta jatkui vielä yksityisjuhlan merkeissä Ouluhallissa, jonne saapui noin tuhat osallistujaa.
Kilpailunjohtaja Aro kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tapahtumaan ja kertoo yhteistyökumppaneiden, sponsoreiden ja kilpailijoiden sanoneen samaa.
– Ei kuultu moitteen sanaa oikeastaan mistään, ehkä tiedottamisesta jotakin, mutta todella paljon kehuja tuli. Ensimmäinen kierros tapahtuma-alueella aiheutti monen ulkomaalaisen kilpailijan suusta kommentin että ”mahtava mesta”, iloitsee Aro.
Hän kertoo Suomen olevan edelleen lajin kuningasmaita, mutta amerikkalaiskilpailijat antoivat kisoissa kovan vastuksen.
– Kivääri on meidän peli, mutta valtikka siirtyi pikkuisen valtameren toiselle puolelle. Aiemmissa arvokisoissa Suomeen on tullut 60–70 prosenttia arvokisamitaleista, nyt jäätiin noin 50 prosenttiin. Suomi keräsi semmoiset 40 mitalia näissä kisoissa.