lauantai, 5 lokakuun

Presidentti Biden sanoi kuitenkin luottavansa, että marraskuussa järjestettävät presidentinvaalit käydään rehellisesti.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoittaa, että republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja hänen varapresidenttiehdokkaansa J.D. Vance eivät välttämättä tappion edessä hyväksy presidentinvaalien tulosta.

Biden kommentoi asiaa lehdistölle perjantaina paikallista aikaa.

Biden sanoo olevansa luottavainen, että vaalit kuitenkin toimitetaan rehellisesti.

– Olen luottavainen, että siitä tulee vapaata ja rehellistä. En tiedä tuleeko siitä rauhanomaista. Kaikki mitä Trump on nyt sanonut ja mitä hän sanoi viime kerralla, kun hän ei pitänyt vaalien lopputuloksesta, ovat erittäin vaarallisia asioita, Biden sanoi.

Biden sanoo kiinnittäneensä huomiota myös siihen, että Trumpin varapresidenttiehdokas senaattori J.D. Vance ei varapresidenttiehdokkaiden tiistaisessa vaaliväittelyssä suostunut vahvistamaan, että hyväksyisikö hän vaalituloksen mahdollisen tappion edessä.

Trump kieltäytyi hyväksymästä vuoden 2020 presidentinvaalien tulosta hävittyään Bidenille ja väitti, että vaalit olivat laajalti vilpilliset. Tämä johti lopulta Trumpin kannattajien mellakkaan Yhdysvaltain kongressitalossa tammikuussa 2021.

Vuonna 2021 Trump asetettiin virkasyytteeseen osallisuudestaan kannattajiensa tekemään kongressitalon hyökkäykseen.

Tapahtumien takia Trumpia vastaan nostettiin myös rikossyyte pyrkimyksestä kumota presidentinvaalien tulos.

Trump vastasi lehdistön kysymyksiin liittyen Bidenin kommentteihin ja sanoi, ettei ollut kuullut niitä. Trump oli perjantaina kampanjoimassa vaa’ankieliosavaltiossa Georgiassa.

– Voin vain toivoa, että vaaleista tulee vapaat ja rehelliset. Ainakin tässä osavaltiossa niistä tulee, ja toivottavasti myös kaikissa osavaltioissa.

Yhdysvaltalaissyyttäjät sanoivat aiemmin tällä viikolla, että Trump oli toiminut presidentin toimivaltuuksiensa ulkopuolella, kun hän painosti osavaltioiden viranomaisia ja myöhemmin myös silloista varapresidenttiään Mike Penceä kumoamaan vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen.

Liittovaltion tuomari julkaisi keskiviikkona syyttäjien laatiman 165-sivuisen oikeuden asiakirjan, joka voi olla syyttäjien viimeinen tilaisuus tarkentaa oikeusjuttuaan Trumpia vastaan ennen 5. marraskuuta käytäviä presidentinvaaleja.

Lähteet: Reuters, AFP

Jaa.
Exit mobile version