lauantai, 5 lokakuun

Bidenin on jatkossa pakko ottaa valtavia riskejä ja puhua yhä avoimemmin median kanssa. Mutta sekään ei välttämättä riitä, arvioi asiantuntija.

Mikko Leppänen,

Anne Elhaimer

Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula arvioi, että jatkokaudelle pyrkivä presidentti Joe Biden ei helpottanut merkittävästi omaa tilannettaan eilisessä ABC Newsin haastattelussa.

Maunula työskentelee Clayton State Universityssa, joka sijaitsee Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Maunulan mukaan haastattelu meni toki paremmin kuin aiempi katastrofaalinen väittely presidenttikisan haastajaa, entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan.

Väittelyn jälkeen monet demokraatit ovat alkaneet vaatia, että Bidenin pitäisi jättäytyä pois presidenttikisasta.

Maunula toteaa, että baseball-kielellä ilmaistuna Bidenin olisi pitänyt lyödä kunnari ABC:n haastattelussa, mutta hän sai ehkä yhden pesän lyönnin.

– Hän edelleen vaikutti hieman takeltelevan sanoissaan ja näytti eksyvän puheenaiheesta pariin otteeseen. Ei tämä täysin pystynyt vakuuttamaan ketään, että Biden on ihan pelin päällä, Maunula sanoo.

”Biden vaikutti trumpmaiselta”

Bidenista syntyi vähän itsekeskeinen ja narsistinen vaikutelma, katsoo Maunula.

– Hän vaikutti likipitäen vähän trumpmaiselta, että vain minä voin korjata tämän. Tuli hieman vaikutelma, että Biden näytti enemmän ajavan omaa etuaan kuin kansakunnan etua.

Maunulan mukaan Biden pyrki myös vaihtamaan puheenaihetta, eikä vastannut suoraan haastattelijan kysymyksiin.

Biden joutuu nyt tekemään hikipäässä töitä vakuuttaakseen demokraattipuolueen johdon, isot rahoittajat ja äänestäjät, että hän on tehtäviensä tasalla ja kykenee jatkamaan presidenttikisassa, professori arvioi.

– Veikkaan, että monet demokraatit puhuvat yhä aggressiivisemmin Bidenin vaihtamisesta mahdolliseen toiseen ehdokkaaseen.

Maunulan mukaan Bidenin on pakko ottaa valtavia riskejä, puhua yhä avoimemmin median kanssa ja suostua mediatilaisuuksiin, joissa toimittajat voivat kysyä ihan mitä vain.

Jatkossa Bidenin pitää ottaa suoraa kontaktia haastattelijoihin ja amerikkalaisiin, Maunula sanoo.

”Muutoksia luvassa”

Demokraattien keskuudessa on tällä hetkellä nähtävissä paniikkia, Maunula sanoo. Huhut vellovat ja vääntö tulevasta on voimakasta puolueen sisällä.

Maunulan mukaan toiset pyrkivät vahvistamaan linnoitusta Bidenin ympärillä, kun toiset taas sanovat, että väittely osoitti todeksi kaikki huolet, mitä monilla amerikkalaisilla oli presidentin ikääntymisestä ja fyysisistä ja henkisistä kyvyistä.

– Demokraateilla ei ole varaa antaa montaa viikkoa etumatkaa Trumpille kampanjoida, kun he tappelevat keskenään ja vääntävät mahdollisesta ehdokkaan vaihdosta tai uudesta strategiasta Bidenin auttamiseksi.

Professori Marko Maunula olettaa, että muutoksia on luvassa.

– Hyvin pian tulemme näkemään, että demokraatit tekevät mahdollisesti dramaattisia päätöksiä siitä, kuka heidän ehdokkaansa oikeasti on.

Jaa.
Exit mobile version