perjantai, 18 lokakuun

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio näkee nikotiinipussien makuja koskevassa laissa ongelmia. Se, että listan toi neuvotteluihin ministerin avustaja, ei sinänsä ole ongelma.

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raition mukaan hallituksen olisi pitänyt tyytyä pelkkään esimerkkilistaan, kun se teki lakiesityksen nikotiinipussien sallituista aikuisista mauista.

Nyt nikotiinipussit saavat maistua mentolilta, mintulta, puulta, teeltä, rosmariinilta tai inkivääriltä.

Valikoima on sama, mitä valmistaa Pietarsaaressa toimiva nikotiinipussitehdas Strengbergs Habit Factory.

Raition mukaan ongelma on se, että lista on tyhjentävä ja syrjii yritystä, joka tuottaa jotain toista nikotiinipussimakua.

– Miksi esimerkiksi rosmariini on sallittu aikuisena makuna, mutta timjami ei? Raitio kysyy.

Raition mukaan asiaa pitäisi arvioida myös kansanterveyden näkökulmasta. Hän kyseenalaistaa sen, miksi nikotiinituotteissa ylipäänsä pitää olla makuja. Nyt ideana on ”aikuisella maulla” ehkäistä nuorten nikotiinipussien käyttöä.

EU:n artikla antaa raameja

Raition mukaan toinen ongelma liittyy EU:hun. Jos kilpailuun liittyy esimerkiksi suomalainen ja ruotsalainen yritys, se luo kahden jäsenvaltion välille rajat ylittävän ulottuvuuden ja sitä kautta siihen soveltuu EU:n tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskeva sääntely.

– Jos lailla rajataan nikotiinipussien maut siten, että se suosii joko suomalaista tai ruotsalaista yritystä ja kauppa on rajat ylittävää, niin tällaisessa tilanteessa on rikottu EU:n SEUT 34 -artiklaa.

Erityisavustaja ei ongelma

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että Pietarsaaressa toimivan nikotiinipussitehtaan Habit Factoryn makuja lisättiin hallituksen tupakkalakiesitykseen RKP:n aloitteesta.

Entinen opetusministeri ja puolueen puheenjohtajana tuolloin toiminut Anna-Maja Henriksson on kotoisin Pietarsaaresta. Listan neuvotteluihin toi Henrikssonin silloinen erityisavustaja Anna Abrahamsson.

Raition mielestä ongelma ei ole se, että listan toi neuvotteluihin juuri Henrikssonin erityisavustaja, vaan se, mitä lakitekstiin kirjoitettiin.

– Lainvalmistelussa voidaan tuoda esiin tietoa tuotteesta, jota lailla on tarkoitus säädellä. Eri asia on se, millaista lakitekstiä laaditaan.

Lainsäädäntöä ei myöskään voida rakentaa yhden yrityksen näkökulmasta, vaan sen pitää olla tasapuolinen kaikille.

Nikotiinipussitapaukseen Raitiolla on selvä kanta.

– Onneksi ei ole kovin tavallista, että lakeja näin tehdään, Raitio toteaa.

Hallituksen kehysriihipäätöksestä ei ole valitettu oikeuskanslerille.

Jaa.
Exit mobile version