perjantai, 28 kesäkuun

Euroopassa jalavanhankapistiäinen on tuhonnut kokonaisia jalavametsiä. Odotettavissa on, että jalavanhankapistiäinen jatkaa leviämistään Suomen jalavapuistoissa ja luonnonmetsissä.

Uusi haitallinen vieraslaji on levinnyt Suomeen.

Lajin Suomesta löysi Oulun yliopiston professori, hyönteistutkija Marko Mutanen. Niin kutsuttu jalavanhankapistiäinen löytyi kesäkuun alussa Espoosta.

– Olen seurannut hyönteisen leviämistä Euroopassa, se on edennyt noin sata kilometriä vuodessa. Koska lajia on pari vuotta sitten löytynyt Virosta, arvelin, että se voisi jo olla Suomessa.

Mutanen arveli, että lajia voisi löytyä Espoonkartanosta, jossa on paljon jalavia.

– Arvaukseni osui oikeaan, sillä löysin lajin aikuisen yksilön haavimalla jalavametsän pohjakasvillisuutta, Mutanen kertoo Oulun yliopiston tiedotteessa.

Pistiäinen on tuhonnut Euroopassa kokonaisia jalavametsiä

Nimensä mukaisesti jalavanhankapistiäinen on haitallinen jalaville. Hyönteisen toukat syövät helposti erottuvia ja tunnistettavia siksak-kuvioita jalavien lehtiin. Riekaleiksi syödyt lehdet altistavat puun tuholaisille, mikä hidastaa kasvua ja lopulta puut voivat tuhoutua.

Odotettavissa on, että jalavanhankapistiäinen jatkaa leviämistään Suomen jalavapuistoissa ja luonnonmetsissä. Pistiäinen lisääntyy suvuttomasti ja muodostaa useita sukupolvia vuodessa, ja siksi runsastuu nopeasti, mikä tekee sen torjunnasta vaikeaa.

Suomessa erilaiset jalavat ovat lähinnä istutettuja puisto- ja puutarhapuita, ja koristejalavia kasvatetaan jopa satoja vuosia. Etelä- ja Keski-Suomessa on myös luonnonvaraisia vuori- ja kynäjalavametsiä.

Euroopassa jalavanhankapistiäinen on tuhonnut kokonaisia jalavametsiä. Laji on todennäköisesti edesauttamassa jalavansurman leviämistä.

Jalavansurma on sienitauti, joka on tappanut Euroopassa jalavia laajasti. Pistiäinen muodostaa uhan myös lukuisille Euroopassa luontaisille jalavasta riippuvaisille lajeille syömällä suuren osan jalavien lehdistä.

Lentänyt Suomenlahden yli itse

Uusi pistiäinen on yksi lukuisten vieraslajien joukossa, joita Suomeen saapuu kiihtyvällä tahdilla.

– Jalavanhankapistiäinen kiteyttää ikävällä tavalla nykyään jo melko tavallisen tarinan, jossa uudelle tulokkaalle ei ole uusilla levinneisyysalueilla luontaista vastustajaa, jolloin laji runsastuu niin nopeasti, että se aiheuttaa tuhoa, tässä tapauksessa jalaville, kertoo Mutanen.

Ilmastonmuutoksen myötä erilaiset tulokkaat voivat sopeutua Suomen olosuhteisiin. Pääasiallisesti ne leviävät ihmisten levittäminä. Jalavanhankapistiäinen on siis tyypillinen edustaja ilmiölle, jossa ihmisten kansainvälinen liikkuminen mahdollistaa lajien leviämisen kokonaan uusille alueille.

– Pidän todennäköisenä, että pistiäinen on omin siivin lentänyt Suomenlahden yli, mutta mahdollista on myös se, että se on matkustanut meren yli ihmisten mukana, Mutanen pohtii.

Jaa.
Exit mobile version