maanantai, 28 lokakuun

Kansainvälisen yhteisön huomio keskittyy nyt Israelin ja Iranin välisiin iskuihin sekä Libanonin tilanteeseen. Samalla Israel on kiristänyt Pohjois-Gazan saartoa.

Israel vaikuttaa jakavan Gazaa pysyvästi kahtia, arvioi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Ylen aamussa ja Ykkösaamussa maanantaina.

– Tilanne on kolmen viikon aikana kehittynyt jopa Gazan mittapuulla pohjattoman hirveäksi, Juusola sanoo.

Juusolan mukaan Israel pyrkii tyhjentämään Pohjois-Gazaa ja voidaan vahvasti epäillä, että Israel olisi ottamassa alueen pitempiaikaiseen hallintaansa.

– Emme tiedä, mihin Israel viime kädessä pyrkii, ja voi olla, että Israelin johdossa on erilaisia näkemyksiä asiasta. Mutta hyvin epäilyttävältä Israelin toiminta Pohjois-Gazassa näyttää, se on selvä.

Pohjois-Gazan palestiinalaiset ovat huolissaan siitä, mihin Israel Pohjois-Gazan piirittämisellä ja siviilien karkottamisella pyrkii.

Israelissa äärijuutalaiset puolueet ja järjestöt ovat sodan katveessa ajaneet siirtokuntien perustamista Gazaan. Israel veti siirtokuntansa Gazasta vuonna 2005.

Asiantuntijat skeptisiä tulitaukoneuvotteluista

Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelupalvelujen CIA:n ja Mossadin johtajat olisivat tavanneet eilen Qatarin pääministerin Dohassa tavoitteenaan neuvottelut Gazan tulitauosta ja vankienvaihdosta.

Neuvottelulähteen mukaan tavoitteena on alle kuukauden mittainen tulitauko Gazassa, minkä taas toivotaan johtavan kestävämpään ratkaisuun.

Lähi-idässä vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken uskoo, että tulitauon saavuttaminen Gazassa voisi olla nyt mahdollista. Asiantuntijat eivät kuitenkaan pidä tulitaukoa kovin todennäköisenä neuvotteluista huolimatta.

– Toiveikkaat puheet, joita Blinken on taas esittänyt, ovat vanhan kertausta. Olemme kuulleet monta kertaa, että juuri nyt on oikea aika ja mahdollisuus [tulitauolle]. Se ei välttämättä kauhean montaa vakuuta, Juusola sanoo.

Rauhanvälitysjärjestö CMI:n vanhemman projektipäällikön Saana Keskitalon mukaan on epätodennäköistä, että Hamas suostuisi vain muutaman päivän mittaiseen tulitaukoon, joka johtaisi panttivankien vapauttamiseen.

Keskitalo arvioi maanantaina Ykkösaamussa, että panttivangit ovat tällä hetkellä Hamasin ainoa neuvotteluvaltti.

Yksi Hamasin vaatimuksista tulitauolle on, että Israel vetäytyisi kokonaan Gazan alueelta. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on tehnyt selväksi, että Israel ei tule vaatimusta hyväksymään.

Libanonin tilanne ratkeaisi, jos Gazaan saataisiin tulitauko

Keskitalon ja Juusolan mukaan tulitauko Gazassa rauhoittaisi koko Lähi-idän tilannetta.

Tulitauko saattaisi vaikuttaa Gazan lisäksi positiivisesti myös Libanoniin. Israelin iskuissa Libanoniin on kuollut reilun kuukauden aikana Libanonin terveysministeriön mukaan ainakin yli 1 500 ihmistä.

Keskitalon mukaan ongelman ydin on siinä, että Gazan sota on pyritty irrottamaan muista Lähi-idän konflikteista. Tulitauko Gazassa toisi helpotusta myös Punaisenmeren tilanteeseen sekä Irakiin ja Syyriaan, hän arvioi.

– Pyritään kaikin eri tavoin ratkaisemaan Lähi-idän alueellista tilannetta, mutta ei haluta ratkaista Palestiina–Israel-kysymystä, koska siihen ei osapuolilla ja etenkään Israelilla ole ollut minkäänlaista halukkuutta viime vuosikymmeninä.

Jaa.
Exit mobile version