perjantai, 20 syyskuun

Libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin jäsenten käyttämiä viestintävälineitä on jälleen räjähtänyt eri puolilla Libanonia.

Libanonissa on tehty keskiviikkona uusia hyökkäyksiä, joissa radiopuhelimia on räjähtänyt useissa paikoissa pääkaupunki Beirutissa ja muualla maassa. Ensitietojen mukaan ainakin yhdeksän on kuollut ja satoja loukkaantunut.

– Tässä on kyse valtavan laajasta hyökkäyksestä. En osaa sanoa, onko tämä samaa hyökkäystä kuin eilen tiistaina, ja laitteet eivät olisi aktivoituneet eilen, vai onko kyse toisesta aallosta. Sitä on mahdotonta tietää, Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta arvioi puhelimitse Ylelle hetki hyökkäyksen jälkeen.

– Iskut ovat brutaaliudessaan järkyttäviä. Kun kyse on laitteista, jotka räjähtelevät, ei ole mitään takeita siitä, kenen käsissä ne räjähtävät.

Libanoniin ja äärijärjestö Hizbollahiin kohdistuu nyt toista päivää peräkkäin laaja hyökkäys. Hizbollah ja kansainvälinen yhteisö uskoo, että eilisten hyökkäysten takana oli Israel. Juusolan mukaan iskuja voi tulla vielä lisää.

– Libanonissa pelätään, että Israel tulee tekemään lähiaikoina laajemman sotilaallisen operaation. Ensin se lamaannuttaa Hizbollahin järjestelmän ja luo kaaosta, ja sen jälkeen tekee ison operaation.

Juusola pitää Israelin käyttäytymistä viime päivinä erittäin aggressiivisena.

Yhdysvaltain lähestyvät vaalit merkitsevät, että presidentti Joe Bidenin asema on heikentynyt, varapresidentti Kamala Harris varoo kannanottojaan vaalikampanjan tuoksinassa ja Donald Trumpin mahdollinen nousu presidentiksi voisi merkitä Yhdysvaltojen Lähi-idän politiikan muuttumista.

– Tässähän oli nöyryytys myös Yhdysvaltoja kohtaan, koska heidän Libanonin asioista vastaava Amos Hochstein vieraili juuri Israelissa ja pyrki painostamaan Israelia, jotta konflikti ei laajentuisi. Heti sen jälkeen Israel päätti toimia näin, Juusola huomauttaa.

– Se kertoo, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallitus ei kuuntele Yhdysvaltoja, eikä koe painetta siitä, että amerikkalaisten sanomiset pitäisi ottaa huomioon.

Israel ei Juusolan mielestä välitä myöskään Euroopan mielipiteistä.

– Me olemme antaneet Israelille sellaisen aseman, että se pystyy tekemään mitä vain ilman, että se joutuu siitä viime kädessä vastuuseen.

Juusola arvioi, että Israel kärjistää Lähi-idän konfliktia tietoisesti ja voimakkaasti.

Hän pohtii, mihin Israel pyrkii nöyryyttämällä Hizbollahia. Siviiliuhrit voivat lisätä libanonilaisten sympatiaa äärijärjestöä kohtaan. Hyökkäykset kohdistuvat kaikkiin, eivät pelkästään Hizbollahiin.

– Libanonissa epäillään, että tässä pyritään provosoimaan ja saamaan aikaan reaktio, että Hizbollah iskisi syvemmälle Israeliin. Sitä voitaisiin käyttää perusteluna vielä laajemmalla iskulle.

– Se on suuri kysymysmerkki, että onko taustalla tämän tyyppinen tavoite ja meneekö Hizbollah tähän mahdolliseen ansaan, Juusola sanoo.

Konfliktin laajeneminen voisi kääntää kansalaismielipidettä Israelissa, jossa pääministeri Netanjahun kannatus on heikentynyt Gazan sodan pitkittyessä ja Hamasin tappaessa israelilaisia panttivankeja.

– Se ei hyödyttäisi Israelia, mutta se voisi hyödyttää pääministeri Netanjahua.

Jaa.
Exit mobile version