perjantai, 28 kesäkuun

Kansanedustaja poistettiin Provinssista kesällä 2023 mielipidekirjoituksensa vuoksi. Poliisin esitutkinta etenee jälleen, kun Yle alkoi selvittää asiaa.

Poliisin viime syksynä aloittama esitutkinta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) niin sanotussa syrjintätapauksessa ei ole edennyt, sillä kansanedustaja ei ole vastannut poliisin kuulustelupyyntöön.

Poliisin mukaan kuulustelupyyntö lähetettiin Mäenpäälle vuodenvaihteessa.

Epäilty syrjintä liittyy viime vuoden Provinssiin, johon Mäenpää oli pyydetty muiden alueen kansanedustajien kanssa kutsuvieraaksi.

Syrjinnän epäillään tapahtuneen, kun tapahtuman järjestäjä poistatti Mäenpään tapahtuma-alueelta tämän Ilkka-Pohjalaisessa julkaiseman mielipidekirjoituksen vuoksi.

Järjestäjä koki Mäenpään toiminnan olleen ”tapahtuman arvojen vastaista” ja päätti perua aiemmin kansanedustajalle lähettämänsä kutsun.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että esitutkinta voi edetä vasta, kun asianomistaja kertoo poliisille vaatimuksensa ja oman selvityksensä tapahtuneesta. Tässä tapauksessa Mäenpää on asianomistaja.

– Ei tämä vanhenemassa ole, syrjintä vanhenee kahdessa vuodessa. Nyt syyttäjän kanssa odotamme asianomistajlta vastausta, Teivaanmäki kertoo.

Ylen yhteydenotto sai tapauksen taas liikkeelle

Yle tavoitti Mäenpään, joka kertoi yllättyneenä lähettäneensä omasta mielestään jo vastauksen poliisin kuulustelupyyntöön.

Hän kertoi, ettei ollut tiennyt vastaustaan odotettavan ja epäili viestinsä jääneen jumiin sähköpostiin.

Nyt tapauksen tutkinta jatkuu Etelä-Pohjanmaan poliisilaitoksella.

Mikäli epäiltyä syrjintää todetaan, voi syyttäjä vaatia siitä sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Vaikka Mäenpää olisikin jättänyt vastaamatta, tutkinnanjohtaja muistuttaa, että mahdollinen syrjintä on virallisen syytteen alainen rikos, eli syyttäjä voi nostaa syytteen ja poliisi jatkaa tutkintaa ilman, että asianomistaja sitä vaatii.

Ei kansanedustajia kutsuvieraiksi tänä vuonna

Provinssi on muuttanut kutsuvierasjärjestelyään, eikä siellä tänä vuonna nähdä kansanedustajia kutsuvieraina viime vuoden tapaan.

Festivaalijohtaja Ville Koivisto kertoo, ettei Mäenpään tapauksella ole vaikutusta asiaan, vaan kutsuvieraat vaihtelevat vuosittain.

– OIemme kutsuneet tänä vuonna paikallisia poliitikkoja, jotka vaikuttavat täällä Seinäjoella. Mutta emme kategorisesti kutsu tänä vuonna esimerkiksi kaikkia kansanedustajia, Koivisto kertoo.

Koiviston mukaan festariyleisön tai kutsuvieraiden mielipiteiden seulominen ei ole festivaalijärjestäjän tehtävä. Alueella voidaan hänen mukaansa kuitenkin vaatia turvallisen tilan periaatteiden noudattamista.

– Kaikki ovat meille tervetulleita, mutta täällä täytyy käyttäytyä ja sitoutua turvallisen tilan periaatteisiin. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, ei tietenkään, Koivisto jatkaa.

Myös tapahtuma-alueen ulkopuolisista tekemisiin voidaan Koiviston mukaan reagoida tarvittaessa.

– Näitä on hyvin vaikea ennakoida. Kyllä nämä [festareiden ulkopuoliset] tilanteet harkitaan aina erikseen, Koivisto toteaa.

Jaa.
Exit mobile version