torstai, 10 lokakuun

Valtuutettu Harri Salonen (ps.) haluaa poistaa oppikirjasta kohdan, jossa kerrotaan Suomen eduskuntapuolueista. Kysyimme Otavalta, mitä kustantaja ajattelee valtuutetun väitteistä.

Marjo Pirilä,

Lauri Rautavuori

Heinolalainen valtuutettu ja hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja Harri Salonen (ps.) on tehnyt valtuustoaloitteen kahden sivun poistamiseksi lukion yhteiskuntaopin kirjasta. Kirjan sivuilla kerrotaan suomalaisista eduskuntapuolueista.

Salosen mielestä puolueiden esittelyt ovat räikeällä tavalla poliittisesti latautuneita ja vinoutuneita.

– Kirjassa on esitelty puolueiden keskeisiä arvoja. Esimerkiksi tasa-arvo on nimetty pelkästään vihervasemmistopuolueille tärkeäksi arvoksi. Perussuomalaiset on nimetty ainoaksi populistiseksi puolueeksi.

Erityisen räikeänä Salonen pitää sitä, että hyvinvointivaltion sanotaan olevan pitkälti sosiaalidemokraattien luomus.

– Aivan kuin hyvinvointivaltio ei olisi yhteinen tahtotila ja ponnistus tälle kansalle, sanoo Salonen.

Salonen esittää valtuustoaloitteessaan, että Heinolan kaupunki leimaisi kyseiset oppikirjan sivut merkinnällä: ”Tämä sivu ei ole opetuksen järjestäjän hyväksymää opetusmateriaalia, Heinolan kaupunki”.

– Eihän niitä sivuja sieltä kirjasta tietenkään pois saa revittyä, mutta jollain tapaa pitäisi opetuksen yhteydessä todeta, että ne sivut eivät ole hyväksyttyä oppimateriaalia.

Salonen ei näe ongelmaa siinä, että poliitikot alkaisivat puuttua oppikirjojen sisältöihin. Hän toivoo, ettei häntä ymmärretä väärin.

– Tämä on vain keskustelun avaus. Enhän minä ole yksin mitään päättämässä. Minähän nimenomaan haluan, ettei kirjoissa olisi mitään poliittista.

Yle kysyi perussuomalaisten puoluesihteeriltä Harri Vuorenpäältä, kertooko aloite koko puolueen linjasta. Vuorenpää kehotti tekstiviestillä kääntymään aloitteen tekijän puoleen eikä kommentoinut asiaa enempää.

Näin kustantaja vastaa

Kyseinen Forum yhteiskuntaoppi 1 -oppikirja on Otavan kustantama. Aukeamasta, jota Harri Salonen kritisoi, ei ole aiemmin tullut palautetta, sanoo Otavan Oppimisen palveluiden sisältöjohtaja Eeva Lahdenmäki.

Lahdenmäki oli yhteydessä kirjan kirjoittajiin, kun kuuli valtuustoaloitteesta Yleltä. Lahdenmäen mukaan aukeaman muotoilut eivät ole ”kirjoittajien keksimiä”, hän kärjistää.

– Sivuilla on asioita, joita puolueet itse tuovat puolueohjelmissaan tai muissa julkaisuissaan esille. Tämä on se tausta, miten kyseinen aukeama on syntynyt.

Lahdenmäen mukaan yksittäistä aukeamaa ei kannata irrottaa kokonaisuudesta.

– Aukeaman ympärillä kerrotaan esimerkiksi puoluejärjestelmän muutoksista. Opiskelijaa ohjataan etsimään tietoa myös muista lähteistä, vaikkapa puolueiden omista aineistoista.

Lahdenmäki painottaa, että oppimateriaaleja voidaan käsitellä opettajan johdolla myös kriittisesti.

– Oppimateriaali ei ole yksiselitteinen tietosanakirja, jossa on faktoja, jotka ovat näin tai eivät ole näin. Oman mielipiteensä voi toki muodostaa.

Otava pyytää oppikirjoihin palautetta käsikirjoitusvaiheessa opiskelijoilta, opettajilta sekä asiantuntijoilta. Palautteen perusteella kustantaja pyrkii siihen, ettei kirjaan päädy esimerkiksi huolimattomia tulkintoja.

Yksi oppikirjojen tavoite on objektiivisuus. Lahdenmäen mukaan oppimateriaali ei kuitenkaan voi koskaan olla täysin neutraali, koska sen kirjoittajat ovat ihmisiä. Myös aika, jossa elämme, vaikuttaa tekstin painotuksiin, hän sanoo.

– Mutta kyllä me pyrimme siihen, että oppimateriaali palvelee yhtä lailla eri puolilla Suomea, erilaisissa kouluissa ja tilanteissa. Siinä mielessä pyrimme neutraaliin, ettei teksti suoraan edustaisi äärikantaa mihinkään asiaan.

Salonen haluaa tekijöiden puoluekannat julkisuuteen

Harri Salonen on myös esittänyt Itä-Hämeen mielipidepalstalla, että koulukirjojen tekijöiden puoluekannat olisi saatettava näkyviin.

Vastineessaan opetushallituksen johtaja Jarkko Niiranen kertoi, ettei Suomessa ole oppikirjojen ennakkohyväksyntää.

Opetuksen järjestäjät päättävät, mitä oppimateriaalia ja -kirjoja he käyttävät. Käytännössä kunkin aineen opettajat valitsevat oppikirjat.

Voit keskustella aiheesta 8.10.2024 kello 23:een asti.

Jaa.
Exit mobile version