torstai, 31 lokakuun

Pääministeri Petteri Orpon mukaan rasismi on ongelma ja hallituspuolueet ovat sitoutuneet rasismin vastaisiin toimiin. Hallitus haastaa kampanjassaan työpaikkoja kitkemään rasismia.

Hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä arvostelee valmisteilla olevaa hallituksen rasismin vastaista kampanjaa.

Elokuun lopussa käynnistyvässä kampanjassa työpaikkoja haastetaan sitoutumaan konkreettisiin toimiin, joiden tarkoituksena on kitkeä rasismia Suomessa.

– Sanotaan niin, että tässä yritetään ratkoa ongelmaa, jonka olemassaolosta on varsin vaihtelevia näkemyksiä, Mäkelä sanoo.

Onko ongelma Mäkelän mielestä pieni?

– Se ainakin voidaan turvallisesti sanoa, että se on minun mielestäni paljon pienempi kuin monen muun mielestä.

Viime kesänä Mäkelä arvioi Ilta-Sanomille, että silloin valmisteilla olleet hallituksen rasisminvastaiset toimet olivat ratkomassa ongelmaa, jota ei varsinaisesti ole.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo Ylen haastattelussa olevansa ”täysin” eri mieltä.

– Suomessa on rasismia ja se on ongelma.

Orpon mukaan myös perussuomalaiset on sitoutunut rasismin vastaisiin toimiin – kaikki hallituspuolueet ovat.

– Eduskuntaryhmien tulee huolehtia siitä, että linjauksia ja tavoitteita viedään eteenpäin ja niitä kunnioitetaan.

Hallituksen rasisminvastaisen toimenpideohjelman luonnoksessa kuvataan monen Suomessa syntyneen ulkomaalaistaustaisen nuoren kokevan arkiympäristössään rasismia sekä syrjivää kohtelua.

Ongelman kokoluokkaa havainnollistetaan tilastokeskuksen ennusteella, jonka mukaan Suomen ulkomaalaistaustainen väestö voi kasvaa vuoteen 2040 mennessä miljoonaan henkilöön.

”Turvallisen tilan käsite ei perustu lainsäädäntöön”

Kampanjaan mukaan lähtevät voivat valita omalle organisaatiolleen sopivia toimia kampanjassa listattujen toimenpiteiden joukosta.

Niihin sisältyy esimerkiksi rasisminvastaisten koulutusten järjestämistä, henkilöstön monimuotoisuuden lisäämistä tai turvallisen tilan periaatteiden käyttöön ottamista toiminnassa.

Turvallisen tilan periaatteiden nostaminen yhdeksi toimenpiteeksi oudoksuttaa Mäkelää.

– Turvallisen tilan käsite ei perustu lainsäädäntöön. Se on enemmän sovellettava käytäntö, joka kuulostaa tavoitteeltaan määrittelemättömältä ja mielivaltaiselta. Kuulostaa erikoiselta, että tavallaan kehotetaan toimimaan jollain tavalla, josta ei edes pystytä määrittelemään, mitä se pitää sisällään.

Valtioneuvoston kanslian mukaan hallituspuolueet ovat kuitanneet kampanjan alkukesästä, mutta Mäkelän mukaan kampanjan lopullista sisältöä ei ole vielä hyväksytty.

Mäkelä ei ota vielä kantaa siihen, onko perussuomalaisten syytä käsitellä kampanjaa tarkemmin ennen lanseerausta.

Hankkeen poliittisessa ohjausryhmässä perussuomalaisia edustaa valtiovarainministeri Riikka Purran valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Kampanja perustuu hallituksen yhdenvertaisuustiedonantoon, jonka eduskuntaryhmä on hyväksynyt viime vuonna.

Mäkelän mukaan perussuomalaiset tukee voimassa olevaa lainsäädäntöä, jonka nojalla ihmisiä ei saa syrjiä.

– Työpaikat voivat voimassa olevien lakien puitteissa tehdä sellaisia kampanjoita kuin haluavat. Jos siellä joitain asioita tehdään, niin ei siitä eduskunnassa päätetä.

Valtioneuvoston kanslian projektipäällikkö Katariina Nousiainen kertoi Ylen Ykkösaamussa tiistaina, että kampanjan valmistelua on tehty hallituspuolueiden kesken hyvässä rakentavassa ilmapiirissä.

Rasismitiedonanto pani pisteen viime vuoden hallituskriisille. Katso, kuinka hallitus vastasi rasismikohuun vuosi sitten:

Jaa.
Exit mobile version