keskiviikko, 3 heinäkuun

Käännytyslain käsittely jatkuu maanantaina. On poikkeuksellista, että hallituspuolueen ryhmänjohtaja vaatii valiokunnan kuulemalle asiantuntijalle seuraamuksia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mielestä emeritusprofessori Kaarlo Tuorin perustuslakivaliokunnalle esittämä kritiikki on tuomittavaa.

Yksi Suomen tunnetuimmista oikeustieteilijöistä, emeritusprofessori Kaarlo Tuori moitti poikkeuksellisen suoraan perustuslakivaliokunnan toimintaa Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina. Tuorin mukaan oikeusvaltio on Suomessa uhattuna, mikä ilmenee etenkin käännytyslain käsittelyssä perustuslakivaliokunnassa.

Tuorin mukaan perustuslakivaliokunta on politisoitunut ja Suomi on vaarassa ajautua Puolan ja Unkarin tielle.

– Valitettavasti olemme Suomessa todistaneet ainakin kehityskulun ensimmäistä vaihetta. Perustuslain ennakkovalvonta, joka meillä kuuluu perustuslakivaliokunnalle, on tällä hallituskaudella johdonmukaisesti pyritty tekemään hallitukselle vaarattomaksi, Tuori sanoi HS:lle.

Mäkelä vaatii seuraamuksia

PS:n Mäkelä kritisoi Ylen aamussa Tuorin toimintaa ”todella tuomittavaksi”.

– Tämä on täysin asiatonta, että valiokunnassa kuultavana oleva asiantuntija alkaa avaamaan julkisuudessa omia tulkintojaan puheenjohtajan puheesta ja hyökkää häntä vastaan, Mäkelä sanoi.

– Tällaista toimintaa ei pitäisi tehdä. Tämä rapauttaa perustuslakivaliokunnan arvovaltaa tämän asiantuntijan taholta.

Mäkelä on vaatinut Tuorille seuraamuksia, mikä sekin on poikkeuksellista hallituspuolueen ryhmänjohtajalta.

Ei ole tavallista, että valiokunnassa kuullulle oikeusoppineelle esitettäisiin seuraamuksia kritiikistä.

Ylen aamun lähetyksessä toimittaja kysyi, mitä seuraamuksia Tuorille pitäisi langettaa. Mäkelä ei suoraan vastannut kysymykseen.

– Jos minun puheitani referoitaisiin julkisuudessa, niin tämä henkilö ei enää sen jälkeen minun puheitani kuuntelisi, hän sanoi.

Ylen aamussa aiheesta keskustelivat Mäkelän lisäksi SDP:n Johanna Ojala-Niemelä, RKP:n Eva Biaudet sekä kokoomuksen Mari-Leena Talvitie.

Keskustelun loppupuolella kansanedustajilta kysyttiin, miten he aikovat käännytyslaista päätettäessä äänestää.

Kokoomuksen Talvitie ja PS:n Mäkelä sanovat äänestävänsä ehdotuksen puolesta, kuten hallituksessa on tapana.

RKP on antanut edustajilleen vapaat kädet äänestämisen suhteen. Biaudet ei aio äänestää ehdotuksen puolesta.

– Mielestäni palautuskieltoa ei voi rikkoa missään kohdassa. Edes sodassa ei saa rikkoa kaikkia sääntöjä. Tässä ei ole kysymys siitä, että nämä pakolaiset olisivat meille suoranainen uhka.

SDP:n johto on vaatinut lakiesitykseen muutoksia. Ojala-Niemelä sanoo, että SDP:n eduskuntaryhmä on määritellyt ehdot, joilla laki voi mennä eteenpäin. SDP haluaa esimerkiksi, että eduskunta osallistetaan mukaan prosessiin.

Ojala-Niemelän mukaan muutoksien jälkeen puolueen eduskuntaryhmä päättää onko se lain takan vai ei.

Hallintovaliokunta jatkaa käännytyslain käsittelyä maanantaina aamupäivällä.

Jaa.
Exit mobile version