tiistai, 8 lokakuun

Maaret Kalliosta somen haitoista puhutaan paljon, mutta tekojen tasolla se ei juuri näy. Mielenrauhan tavoittamisesta kirjan kirjoittanut Kallio toivoo, että turhaa kohinaa olisi vähemmän.

Kaikki asiat eivät pyöri oman navan ympärillä. Kun tämän ymmärtää, mielenrauha on jo askeleen lähempänä, sanoo kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio.

– Ehkä meidän olisi syytä vielä napakammin kyseenalaistaa nykyistä meininkiä. Tätä kiirettä ja laitteita ja turhapäiväistä kohinaa, joka pyörii yksilössä ja yksilön haluissa. Samaan aikaan ollaan ahdistuneita isoista asioista. Mä ajattelen, että jalat maahan juurtuvammin, Kallio sanoo

Kallio tiivistää mielenrauhan sovinnollisuudeksi. Se on sovinnollisuutta oman itsen, elämän ja toisten ihmisten kanssa.

Kannattaa tavoitella onnellisuuden sijaan mielenrauhaa

Mielenrauhaa on tutkittu länsimaissa melko vähän. Onnellisuuden tavoittelu ja sen pohtiminen on yleisempää.

– Minua se onnellisuus ei ole niin kiinnostanut. Se johtuu varmaan minun perustyöstäni [psykoterapeuttina], jossa ei olla ensisijaisesti onnellisuuden äärellä vaan ennemminkin turvallisuuden ja toivon äärellä. Se on minua myös kirjallisesti kiehtonut, Kallio sanoo.

Mielenrauhan ja onnellisuuden välillä on toki yhteneväisyyksiäkin, esimerkiksi aito yhteys toisiin ihmisiin edesauttaa kumpaakin. Mielenrauha on kuitenkin Kallion mielestä tyynempää ja rauhallisempaa kuin voimakkaisiin tunteisiin liitetty onnellisuus.

Lisäksi tyytyväiseen rauhaan voi oikeasti pyrkiä, kun onnellisuuden tavoittelu voi viedä onnellisuutta vain kauemmaksi.

Suomalaisilla hyviä keinoja mielenrauhaan

Suomalaisilla on Kallion mielestä erinomaisia keinoja mielenrauhan saavuttamiseen – muun muassa kyky hiljaisuuteen. Sitä pitäisi arvostaa eikä vain naureskella tuppisuiselle suomalaisuudelle.

– Meillä on kykyä olla ihan rauhassa ilman, että tarvitsee koko ajan luoda siihen jokin mieletön riemun pinta. Sekin toki on välillä hauskaa ja kivaa, eikä missään nimessä ole tarkoitus keveyttä poistaa, päinvastoin.

Myös suomalainen tapa rauhoittua hiljaisuuteen saunassa tai luonnon läheisyys ja siellä liikkuminen ovat monelle avaimia mielenrauhan saavuttamiseen. Kallio näkee suomalaisen kyvyn ”olla ihan rauhassa” suorastaan myyntivalttina.

Sosiaalisen median riesa

Jatkuva jumittuminen sosiaaliseen mediaan on tapa, josta Kalliolla on mielenrauhan kannalta selvä näkemys.

– Se on myrkkyä.

Ärsykkeiden tulvan haitallisista vaikutuksista ihmiseen puhutaan paljon, mutta tekojen tasolla se ei juuri näy.

– Ihan nyt tällaisena arkisena huomiona: kun menen metrolla töihin Espoosta Helsinkiin, siinä saa kyllä tosi rauhassa tuijotella kanssamatkustajia. Lähes kaikki ovat nauliintuneita puhelimeensa.

Kallio ei halua myöskään demonisoida sosiaalista mediaa – kyllä se häntä itseäänkin houkuttaa ja jumittaa – mutta rajoja olisi hyvä asettaa. Hän kehottaa miettimään, onko päivässä riittävästi niin sanotusti tylsää ja puhelimetonta aikaa.

– Ne hetket ovat kuitenkin mielen ja luovuuden kannalta tärkeitä. Ne auttavat ongelmien ratkaisuissa ja myös lisäävät kykyä sietää erilaisia tunteita.

Tietokirjailija ja kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallion on vieraana Puoli seitsemän ohjelmassa tiistaina 8.10. klo 18:30 Yle TV1 ja Yle Areena

Jaa.
Exit mobile version