torstai, 19 syyskuun

Pudasjärven kaupunki pyrkii sopeuttamistoimilla yli 300 000 euron säästöihin. Kaupunki luopuu myös useiden kiinteistöjen ylläpidosta.

Pudasjärven kaupunginhallitus päätti sopeutustoimista kokouksessaan tiistaina 17. syyskuuta. Kuva: Jouni Ylisuutari

Pudasjärven kaupunki ryhtyy sopeutustoimiin lisäsäästöjen löytämiseksi vielä tämän vuoden aikana. Sopeutusten myötä esimerkiksi kaupungin henkilöstölle on luvassa lomautuksia.

Pudasjärven kaupunginhallitus päätti kokouksessaan tiistaina 17. syyskuuta sopeutustoimien olevan tarpeellisia, sillä kaupungin määrärahojen ennustetaan talousarvion mukaan ylittyvän noin 1,5 miljoonalla eurolla. Nyt päätetyillä sopeutustoimilla kaupunki arvioi saavan noin 330 000 euron säästöt.

– Puolitoista miljoonaa euroa on niin paljon, että se vaarantaisi kaupungin talouden sopeuttamisen tulevina vuosina. Näimme tärkeäksi, että pystyisimme rajaamaan tämän vuoden talousarvion ylittymistä, sanoo hallintojohtaja Henri Pätsi.

Yhtenä toimenpiteenä kaupunki järjestää lisälomautuksia sen henkilöstölle. Lähes koko Pudasjärven kaupungin henkilöstö on jo aiemmin ollut tänä vuonna lomautettuna. Pätsin mukaan lyhyet lomautukset kohdistuvat todennäköisesti nytkin lähes koko henkilöstöön.

Lomautusten arvioidaan kattavan noin 130 000 euroa säästöistä.

Kaupunginhallitus päätti lomautuksista kaupunginjohtajaa sijaistaneen Pätsin ehdotuksen sijaan, jossa virkistysuimala Puikkarin sulkua olisi jatkettu loppuvuoden ajan. Uimalan aukioloaikoihin on kuitenkin tiedossa rajoituksia. Myös kirjastoauton liikennöinti keskeytetään ensi viikon alusta vuoden loppuun.

Kaupunki luopuu osasta kiinteistöjä

Pudasjärven kaupunki luopuu myös useiden kiinteistöjen ylläpidosta kiinteistökustannusten pienentämiseksi. Kiinteistöihin kuuluu muun muassa Aittojärven koulu, osa vanhasta terveysasemasta, Pudasjärven teurastamo sekä rivitaloja Jykkäkoskella. Hallintojohtaja Pätsin mukaan osa kiinteistöistä tyhjennetään ja niistä katkaistaan lämmöt ja vedet.

– Poikkeuksena tässä listalla on muun muassa Pudasjärven teurastamo. Siinä ilman muuta tavoitteena on saada myytyä se nopealla aikataululla, Pätsi sanoo.

Sopeutustoimista huolimatta kaupungin hyvinvointi- ja sivistystoiminnan sekä teknisen ja ympäristötoiminnan arvioidaan molempien tarvitsevan 500 000 lisärahoituksen kaupunginvaltuustolta.

Pudasjärvellä on käynnissä myös talouden sopeutusohjelman valmistelu, jonka toimenpiteet voivat jatkua Pätsin mukaan vielä vuodelle 2028.

Jaa.
Exit mobile version