perjantai, 18 lokakuun

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho toivoo, että junnaaminen lopetetaan ja kokoukset käytetään päätöksentekoon.

Eelis Bjurström,

Tulikukka de Fresnes

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) myöntää, että valiokunnan työilmapiiri on hyvin paineistettu.

Kansanedustaja, sotevaliokunnan jäsen Ville Merinen (sd.) kertoi Instagramissa jäävänsä sairauslomalle sekä äitinsä vakavan sairauden että sotevaliokunnan huonon työilmapiirin takia. Hän kritisoi eduskuntaa kovin sanoin.

– Valiokunnassa käsitellyt esitykset ovat tänä syksynä olleet erittäin raskaita. Eduskunnan työskentelykulttuuri on kehittynyt todella paljon kovemmaksi kuin aikaisemmin, Kiuru sanoo.

Kiuru kuvailee, että ristiriidat ovat kärjistyneet tämän hallituskauden aikana.

– Hallituksen ja opposition välillä on isoja näkemyseroja. Syntyy vakaviakin arvoristiriitoja, kun hallituksen esityksiä käsitellään eduskunnassa.

Miten valiokunnan puheenjohtajana voitte vaikuttaa tähän tilanteeseen?

– Olen yrittänyt kaikkeni siinä, että pyrkisimme kaikin tavoin yhdessä rakentamaan ilmapiiriä, jossa kaikki ihmiset jaksaisivat.

Kiuru sanoo tämän olleen ”erityisen haastavaa”, kun on käsitelty ensi vuoden budjettia.

– Keskeistä valiokunnan asioissa on se, että pyrkisimme ottamaan toisten näkemyksiä huomioon ja kunnioittamaan toisiamme.

Krista Kiuru ei halua ottaa mitään kantaa sairauslomalle jääneen Ville Merisen puheisiin.

Kannatteko vastuuta siitä, että tämä ilmapiiri olisi jotenkin teidän syynne?

– Valiokunnassa jokainen kansanedustaja on joutunut ottamaan tähän asiaan kantaa. Minulle on hyvin tärkeää se, että asiat saataisiin käsiteltyä tavalla, joka olisi kohtuullinen yksittäisten edustajien kannalta.

Kiuru kuvailee valiokunnan työmäärää raskaaksi. Kokoukset ovat venyneet aiempaa pidemmiksi.

– Valiokunnalle on löydettävä kohtuullinen työmäärä, että jaksamme. Samaan aikaan haasteeksi on tullut se, että eduskunnan osalta aikataulut ovat pettäneet monta kertaa. Tulee todella paljon painetta, Kiuru sanoo.

Hän sanoo, että ihmisten arki menee sekaisin päivien venyttyä.

– Tätä voivat varmasti kaikki pitää epäinhimillisenä.

Laiho: Valiokunnan puheenjohtajan kannettava vastuu

Lääkärikansanedustaja ja valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) toivoo, että asioiden junnaamisen sijasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskityttäisiin päätöksentekoon. Tästä ottaa aina vastuun valiokunnan puheenjohtaja

– Muissa valiokunnissa tällaisia ongelmia ei ole. Normaali demokraattinen tapa on, että jos asioista ollaan eri mieltä, niistä äänestetään ja mennään eteenpäin.

Edellisellä kaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana oli Markus Lohi (kesk.) ja sotelakeihin tehtiin 300 muutosesitystä.

– Vaikka olimme eri mieltä, niin kyllä asiat etenivät ja ja hallitus sai omat lakinsa eteenpäin, Laiho sanoo.

Laihon mukaan nyt on aika tehdä asioille jotain, ettei kenenkään tarvitse jäädä sairauslomalle.

– Meillä ei oo vaan varaa jäädä junnaamaan asioihin varsinkin, kun meillä on olemassa työkalut, miten niissä tilanteissa toimitaan, jos asioista ollaan eri mieltä.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Toivon vakavaa keskustelua

Hallituspuolue RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoo olevan todella kurjaa, että sote-valiokunnan ilmapiiri on haasteellinen.

– Eduskunnan pitäisi olla sellainen työpaikka, kuten kaikkien muidenkin, ettei tarvitsisi työilmapiirin vuoksi lähteä sairauslomalle.

Hän sanoo toivovansa, että sote-valiokunnassa käydään ”hyvin vakava” keskustelu siitä, miten siellä työskennellään.

– Olemme esimerkkinä koko Suomelle, miten näitä asioita pitäisi hoitaa. Eduskunnassa on pakko pystyä keskustelemaan näistä asioista niin, että työilmapiiri paranee.

Juttuun lisätty kello 19.15 Mia Laihon kommentit

Kuuntele myös:

Jaa.
Exit mobile version