Eduskunnassa on noussut kiista siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on jätetty sivuun sairaalaverkkoa ja alkoholin kotiinvientiä koskevien hallituksen esitysten käsittelyssä.
Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti keskiviikkona lähettää sairaalaverkkoa koskevan hallituksen esityksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan sijaan hallintovaliokuntaan.
Hallintovaliokunta tekisi sairaalaverkon karsimisesta mietinnön sote-valiokunnan sijaan. Päätös syntyi puhemiesneuvostossa äänin 10–9.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvosteli päätöstä eduskunnan istunnossa tuoreeltaan.
Kiuru sanoi yllättyneensä, että neuvosto päätyi asiaan enemmistöäänestyksellä pohjaehdotuksen vastaisesti.
Kiurun mukaan menee liian pitkälle, että sosiaali- ja terveydenhuollon asioita käsitellään hallintovaliokunnassa.
Hallintovaliokuntaa johtaa Mauri Peltokangas (ps.).
Myös sote-valiokunnan jäsen, hallituspuolue kristillisdemokraattien edustaja Päivi Räsänen sanoi, että esityksen lähettäminen hallintovaliokuntaan tuli hänelle yllätyksenä. Räsänen ihmetteli päätöstä, koska on kyse terveydenhoitolaista.
– Olen itse ollut 30 vuotta eduskunnassa, ja siitä suuren osan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tämä on aivan uutta, enkä ymmärrä enkä tiedä perusteluita, miksi tähän on päädytty, Räsänen kummeksui salissa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslaisen varapuheenjohtajan Mia Laihon mukaan esitysten jättäminen pois valiokunnasta antaa mahdollisuuden paneutua niihin esityksiin, jotka ovat jo valiokunnassa sisällä.
Laiho sanoi, että valiokunta on suuren työtaakan alla ja viittasi ongelmiin valiokunnan johtamisessa.
– Valitettavasti valiokunnan tilanne näyttää huonolta erityisesti sen johtamisen näkökulmasta. Asiat eivät etene kuten niiden asianmukaisesti pitäisi edetä, Laiho arvosteli.
Ylen Politiikkaradio käsittelee kiistaa torstaina:
Myös alkoholin kotiinvienti pois sote-valiokunnasta
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että puhemiesneuvosto teki vastaavan päätöksen myös toisen hallituksen esityksen osalta.
Pekosen mukaan myöskään alkoholin kotiin vientiä koskevaa esitystä ei lähetetä mietinnölle sote-valiokuntaan.
Pekonen puhui hyökkäyksestä sosiaali- ja terveysvaliokuntaa kohtaan ja siitä, että se on ”erittäin vakava paikka”.
Hallitukselle on aiheuttanut päänvaivaa se, että kristillisdemokraatit on saanut erivapauden äänestää eduskunnassa alkoholin myynnin vapauttavia esityksiä vastaan.
Päivi Räsänen on saanut moitteita sotkun aiheuttamisesta, kun hän on vastustanut opposition mukana esimerkiksi vahvempien alkoholijuomien myynnin vapauttamista myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Kiuru: Esitys toimijaon vastainen, Laiho: Poikkeaminen mahdollista
Krista Kiurun mukaan puhemiesneuvoston esitys on nykyisen toimijaon vastainen. Eduskunnan valiokuntaoppaassa kerrotaan Kiurun mukaan, mitkä asiat kuuluvat sote-valiokunnan käsiteltäviksi.
Mia Laiho viittasi siihen, että valiokuntaoppaan mukaan tehtäväjaosta voidaan poiketa. Hänen mukaansa siihen annetaan mahdollisuus, jos valiokunta ei pysty kiireiden takia käsittelemään esityksiä suunnitellussa aikataulussa.
Kiuru esitti, että esitys sairaalaverkosta lähetettäisiin mietinnölle hallintovaliokunnan sijaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, eli puhemiesneuvoston kanta pyörrettäisiin.
Myös Päivi Räsänen asettui tukemaan sitä, että esitys lähetettäisiin sote-valiokuntaan. Räsänen sanoi, että sote-valiokunta on erittäin kuormitettu, mutta hänen mukaansa valiokunnassa on vain tehtävä työtä.