perjantai, 17 toukokuun

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kuivuuden ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät metsissä.

Puita kuolee pystyyn merkittävästi aiempaa enemmän. Asia selvisi tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa, jossa verrattiin kuolleiden puiden määrää Kaakkois-Suomessa vuodesta 2017 vuoteen 2023. Pystyyn kuolleiden puiden tilavuus on kymmenkertaistunut.

Tutkijat havaitsivat suurimman osan kuolleista puista tuoreilla ja rehevillä kasvupaikoilla kuusivaltaisissa metsissä. Puita kuoli aiempaa enemmän varsinkin nuorissa metsissä. Kuivien kasvupaikkojen määrä myös kasvoi vuosien edetessä.

Ilmastonmuutos taustalla

Tutkimusta ei ole vertaisarvioitu, mutta tutkimusta johtanut apulaisprofessori Samuli Junttila on metsistä huolissaan. Junttilan mukaan kuivuus ja ilmastonmuutos näkyvät metsissä.

Kuusimetsät ovat erityisen herkkiä kaarnakuoriaisten tuhoille. Kaarnakuoriaiset eli esimerkiksi kirjanpainajat lisääntyvät ilmastonmuutoksen vuoksi. Esimerkiksi kesällä 2023 kirjanpainaja aiheutti suurta tuhoa Helsingin kaupungin metsissä.

Kaupunki pyysi ihmisiä kertomaan kirjanpainajahavainnoistaan, jotta tuhoja olisi saatu hallintaan.

Algoritmi auttoi tutkimuksessa

Tutkimusta varten kehitettiin tekoälyalgoritmi, joka tunnisti yksittäiset kuolleet puut 117 hehtaarin metsäalueelta.

Satelliitti- ja ilmakuvien yhdistäminen tekoälyalgoritmeihin on tutkijoiden mukaan tehokas tapa analysoida metsätuhoja, sillä aiemmin ei yhtä tarkkoja tuloksia ole saatu.

Tekoälyn ja satelliittikuvien avulla voi tehdä myös tarkempia ennusteita Suomen metsien tulevaisuudesta ilmaston lämmitessä.

Jos puiden kuolleisuuden eksponentiaalinen kasvu jatkuu, laajoja metsätuhoja voidaan ennen pitkää odottaa myös Suomessa, Junttila sanoo tiedotteessa.

Jaa.
Exit mobile version