torstai, 16 tammikuun

Alkoholinkäytön aiheuttama syöpäriski on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta vasta nyt Irlanti ensimmäisenä EU-maana on päättänyt liimata alkoholipullojen ja -tölkkien kylkeen syöpävaroituksen.

Myös Yhdysvaltain ylin lääkintäviranomainen Vivek Murthy vaatii tuoreessa Alcohol and Cancer Risk 2025 -raportissaan, että alkoholituotteisiin tulisi painaa syöpävaroitus.

– Todisteet ovat kasautuneet ja vahvistuneet koko ajan. Nyt on tullut aika, että ihmiset saavat tietää tästä, Murthy sanoi Washington Post -sanomalehdessä.

Yhdysvalloissa alkoholijuomissa varoitetaan jo ennestään sikiövaurioiden riskistä, terveysongelmista sekä heikentyneestä kyvystä ajaa autoa ja käyttää koneita.

Pitäisikö syöpävaroitus liimata alkoholijuomiin myös Suomessa?

Lääkärikansanedustajista Päivi Räsänen (kd.) sanoo kyllä, Mia Laiho (kok.) ei. Asiantuntijoitakin kysymys jakaa.

Alkoholi aiheuttaa yli 2 000 suomalaisten syöpää vuodessa

Ensin lääketieteelliset faktat.

Alkoholi on ykkösluokan karsinogeeni eli syövän aiheuttaja muun muassa tupakan ja asbestin ohella, arvioi kansainvälisen Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC.

Tuore yhdysvaltalaisraportti kertoo, että alkoholi on tupakan ja ylipainon jälkeen yleisin syövän syy, johon voidaan vaikuttaa elämäntavoilla.

Raportti kuvaa ongelmaa myös niin, että alkoholi aiheuttaa Yhdysvalloissa enemmän syöpä- kuin liikennekuolemia (20 000 vs. 13 500). Alkoholiin liittyvät syöpäkuolemat lyhentävät elämää keskimäärin 15 vuodella.

Suomen syöpärekisteri arvioi, että alkoholinkäyttöön liittyy noin 2 100 syöpää ja 500 syöpäkuolemaa vuodessa. Suomessa todetaan nyt noin 37 000 syöpää vuodessa.

Ylipaino ja alkoholinkäyttö yhdessä aiheuttavat arviolta joka kymmenennen syövän Suomessa. Alkoholinkäyttö on merkittävä ylipainon aiheuttaja.

Syöpäriskiin vaikuttaa vuosien mittaan juodun alkoholin määrä – ei se juoko olutta, viiniä vai väkeviä juomia.

Alkoholinkäyttö lisää ainakin suun, kurkun ja nielun, ruokatorven, rinnan, maksan ja suoliston syöpien riskiä.

Yhdysvaltalaisraportin mukaan kohtuullinenkin juominen voi nostaa syöpäriskiä. Ainakin rinta-, kurkku- ja suusyövän riski saattaa kasvaa, vaikka joisi vain yhden alkoholiannoksen päivässä tai vähemmänkin.

Yksi annos alkoholia on esimerkiksi pieni pullo keskiolutta, 12 senttilitraa viiniä tai 4 senttilitraa viskiä.

Raportissa arvioidaan, että vajaa viidennes alkoholiin liittyvistä syöpäkuolemista aiheutuu suositusten mukaisilla juomatasoilla.

Yhdysvalloissa alkoholinkäytön suositusrajat ovat kaksi annosta miehille ja yksi annos naisille päivässä.

Suomalaisen arvion mukaan alkoholinkäytöstä ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, kun nainen juo 0–1 annosta ja mies 0–2 annosta päivässä.

Tuoreen kansallisen ravitsemussuosituksen mukaan alkoholinkäyttöä ei voi suositella, koska sille ei ole voitu asettaa turvallisen käytön rajaa.

Syöpäjärjestöt: Varoitus tarpeen kun hallitus vapauttaa alkoholinmyyntiä

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen liimaisi alkoholijuomiin syöpävaroituksen.

– Myös Suomessa tarvitaan paljon lisää tietoisuutta siitä, että alkoholi aiheuttaa syöpää, lääketieteen tohtori ja patologi Turunen sanoo.

Turusen mukaan alkoholin terveyshaitoista on syytä varoittaa erityisesti nyt, kun Petteri Orpon (kok.) hallitus vapauttaa alkoholin myyntiä. Se voi lisätä alkoholin kulutusta ja haittoja.

– Kysymys on myös kuluttajansuojasta, Turunen sanoo.

Videolla Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen ja päihdelääketieteen emeritusprofessori Hannu Alho kertovat kantansa alkoholijuomien syöpävaroitukseen:

Alkoholijuomien syöpävaroitus on kaksipiippuinen juttu, sanoo puolestaan Helsingin yliopiston päihdelääketieteen emeritusprofessori Hannu Alho.

Alho on alkoholiongelmien Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja. Työryhmä arvioi alkoholin terveysriskejä ja antaa suosituksia alkoholinkäytön rajoista.

– Käypä hoito -suosituksessa sanotaan, että alkoholinkäyttö lisää erityisesti ruuansulatuskanavan syöpäriskiä ja naisilla rintasyövän riskiä, Alho toteaa.

Hän muistuttaa, että alkoholin aiheuttamaan syöpäriskiin vaikuttavat monet tekijät, kuten elinaikana käytetty alkoholin määrä, tupakointi, muut elintavat, perimä ja sukupuoli.

Päihdelääketieteen emeritusprofessori huomauttaa, että alkoholinkäyttö aiheuttaa monia muitakin terveysriskejä kuin syöpävaaraa.

– Lista on pitkä. Jos koko lista pistettäisiin pullon kylkeen, niin pullosta ei näkyisi enää mitään.

Ministeri Grahn-Laasonen: Juomiin ei ole tulossa varoitustekstiä

Alkoholiasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei antanut asiasta haastattelua Ylelle. Hän viestitti, että nykyisellä hallituksella ei ole suunnitelmia varoittaa syöpäriskistä alkoholituotteissa.

Yle kysyi asiasta kahdelta hallituspuolueen kansanedustajalta, jotka ovat sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä ja lääkäreitä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) mielestä erityistä syöpävaroitusta alkoholijuomiin ei tarvita. Hän harkitsisi juomapakkauksiin yleisempää varoitusta alkoholin terveyshaitoista.

– Siinä on yleisen valistuksen tarve, että meillä ei tiedetä alkoholin yhteydestä syöpään, Laiho sanoo.

Näin lääkärikansanedustajat Päivi Räsänen ja Mia Laiho arvioivat videolla, tarvitaanko alkoholijuomiin syöpävaroitusta:

Päivi Räsänen (kd.) pitää alkoholin syöpävaroitusta perusteltuna kahdesta syystä.

Ensinnäkin alkoholin aiheuttamasta syöpäriskistä on yhä enemmän tieteellistä näyttöä. Toiseksi ihmiset eivät tiedä siitä riittävästi, kuten THL:n kysely vuonna 2018 kertoi.

Räsäsen mukaan juuri tuotteessa oleva varoitus lisäisi tietoisuutta tehokkaimmin.

Räsäsen mielestä alkoholijuomissa tulisi varoittaa myös muista terveyshaitoista, kuten sikiövaurioiden ja maksasairauksien riskistä. Niin aiotaan tehdä Irlannissa.

Panimoliitto: Syöpäriskistä ei tarvita merkintää, koska kuluttajat ovat vastuullisia

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Lasse Pipinen ei kiistä alkoholinkäytön ja syövän yhteyttä.

Hänen mukaansa siitä ei kuitenkaan tarvita varoitusta alkoholijuomiin. Pipinen toivoo, että Suomessa kuluttajat jo tuntevat riittävästi asiaa, toisin kuin Yhdysvalloissa.

Suomalaisten kuluttajien tietämyksestä ja vastuullisuudesta kertoo Pipisen mukaan se, että alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa.

Pipinen vastustaa varoitustekstejä myös elinkeinon- ja yksilönvapauden nimissä. Varoitusten lisääminen juomapakkauksiin olisi lisärasite elinkeinolle.

Varoittaminen ja pelottelu ei ole Pipisen mukaan välttämättä paras keino ohjata kuluttajia.

– Haluaako asiakas lukea joka asiasta tuotteesta? Itse en halua.

”Ainahan sen voi lisätä hallitusohjelmaan”

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen arvioi, alkoholijuomien syöpävaroitus voisi vähentää alkoholin käyttöä.

Hän uskoo, että varoitustekstiä ryhdytään pohtimaan vakavasti myös muissa EU-maissa, koska tieteellinen näyttö alkoholin aiheuttamasta syöpäriskistä on niin selvä.

– Asia ei ole hallitusohjelmassa, mutta ainahan sen voi sinne lisätä, jos painetta tulee, Räsänen sanoo.

Kokoomuksen Mia Laiho katsoo, että alkoholijuomien mahdollisista terveysvaroituksista olisi järkevää linjata EU:n tasolla. Hän ei näe silti esteitä edetä myös kansallisesti.

Jaa.
Exit mobile version