keskiviikko, 2 huhtikuun

Professorin mukaan kesän punkkitilannetta on vielä vaikea arvioida, mutta yleisesti ottaen lämpimän kauden pidentyminen hyödyttää puutiaisia.

Puutiaiset eli punkit ovat kömpineet koloistaan jälleen.

Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin ylläpitämään Punkkiliveen on tehty tämän vuoden puolella jo satoja punkkihavaintoja, pääasiassa Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta.

Yksittäisiä havaintoja alkoi tulla jo helmikuussa, kertoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

– Puutiaiskauden voi sanoa alkaneen nyt, kun kevät on lähtenyt kunnolla käyntiin ainakin Varsinais-Suomen ja Etelä-Suomen alueella.

Havaintojen kasvanut määrä kertoo Sääksjärven mukaan myös siitä, että ihmiset ovat lähteneet talven jälkeen liikkeelle luontoon. Olosuhteet ovat otolliset ulkoilijoille ja punkeille. Eniten vaikuttaa lämpötila.

– Kun ollaan yli viidessä celsiusasteessa, pikkuveijareihin törmää taas.

Yöpakkaset eivät punkkeja haittaa, ellei sitten tule kovaa ja pitkää takatalvea.

– Kun lämpötilat laskevat yöllä, puutiaiset menevät karikekerrokseen kuivien lehtien ja neulasten sekaan ja odottavat, että lämpötila nousee tarpeeksi.

Viime vuonnakin havainnot alkoivat yleistyä maaliskuussa ja huhtikuun puoliväliin mennessä havaintoja oli tehty jo yli tuhat.

Havaintoja myös Kainuusta ja Oulun korkeudelta

Varsinais-Suomessa on havaittu tämän vuoden aikana Punkkiliven mukaan jo 365 punkkia.

Runsaasti havaintoja on tehty esimerkiksi Uudessakaupungissa ja Paraisilla, joissa on aiemmin raportoitu puutiaisaivotulehdustapauksia (TBE).

Uudellamaalla punkkeja on havaittu yli 280.

Pohjanmaalla on havaittu jo 40 punkkia, Pohjois-Pohjanmaalla 15 punkkia. Yksittäisiä havaintoja on tehty myös Kainuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuilta voi katsoa, millä alueilla puutiaisaivotulehdusrokotteen saa ilmaiseksi eli osana rokoteohjelmaa.

Suotuisia aikoja punkeille

Ensi kesän punkkitilannetta on Sääksjärven mukaan vielä vaikea ennustaa, mutta yleisesti ottaen tavallisella puutiaisella ja taigapunkilla menee hyvin, professori kertoo.

– Kannat ovat vahvoja, ja niitä tavataan yhä pohjoisempana. Ympäristöolosuhteet muuttuvat suuntaan, joka on puutiaisille parempi. Lämmin kausi kestää kauemmin, joten puutiaiset pystyvät lisääntymään paremmin ja siirtymään yhä pohjoisemmas.

Sääksjärvi toivoo luonnossa liikkujilta havaintojen ilmoittamista punkkiliveen, jotta tutkijat voivat kartoittaa kokonaiskuvaa tilanteesta.

Jaa.
Exit mobile version